7 redenen waarom jij met yoga moet beginnen

dinsdag 10/07

Wat is yoga? De term “yoga” ontstond zo’n 5000 jaar geleden in het oude India en is de verzamelnaam voor een groep fysieke, mentale en spirituele disciplines, die wijdverspreid zijn binnen het hindoeïsme, boeddhisme en jaïnisme. Het woord “yoga” betekent in het Sanskriet “juk” en is verwant met de stam “yuj”, die staat voor “verbinden”. “Yoga” verwijst zo naar het doel om onder één juk met het Goddelijke in verbinding te staan. Meer toegespitst op de mens als individu wil yoga ons verenigen met onze ware ik.

Yoga als sport die we vandaag vooral kennen, is “hatha-yoga”, een soort die bestaat uit asana’s (lichaamsposes) en pranayama (ademhalingstechnieken). Dit is de meest toegankelijke en klassieke vorm van yoga, ideaal als je nog geen ervaring hebt. Daarnaast bestaan nog veel meer vormen van yoga, gaande van heel intensief (bikram yoga, power yoga, core yoga) tot heel rustig met een focus op het spirituele en innerlijke (kundalini yoga, prana yoga). Er bestaat zelfs yoga gecombineerd met martial arts, budokon yoga, en yoga hangend in een doek, aerial yoga. Kortom, voor ieder wat wils!

7 redenen om met yoga te beginnen

 

  • Je wordt er flexibeler van. Wees niet bang dat je niet lenig genoeg bent voor yoga: iedereen neemt de houdingen naar zijn/haar eigen kunnen aan en voelt zich beetje bij beetje soepeler worden.

 

  • Je versterkt je spieren zonder de kans op blessures te verhogen. Elke yogapose verstevigt een bepaalde spiergroep in het lichaam zonder er te veel druk op te plaatsen.

 

  • Je houding en evenwicht verbeteren. Bij yoga is het belangrijk om de houdingen op de juiste manier aan te nemen en je evenwicht te zoeken en te behouden. Een aanrader voor mensen die last hebben van nek- en rugpijn door langdurig zitgedrag!

 

  • Je leert in het moment leven. Tijdens yoga concentreer je je op de houdingen die je aanneemt, maar vooral ook op hoe je lichaam zich daarbij voelt. Je bent enkel bezig met wat er hier en nu gebeurt.

 

  • Yoga zorgt voor een moment van rust dat de hele dag blijft doorwerken en helpt stress te verminderen. Er wordt gebruikgemaakt van meditatietechnieken die je hoofd vrijmaken, je echt laten ontspannen en bijdragen aan de verbinding tussen lichaam en geest.

 

  • Sneller in slaap vallen, maar ook dieper slapen. Een korte yogasessie voor je gaat slapen, brengt je tot rust en vergemakkelijkt (in)slapen.

 

  • Yoga is een goedkope sport (je hebt enkel een matje nodig) die je bijna overal kunt beoefenen en voor iedereen toegankelijk is. Als je een yogales in groep niet meteen ziet zitten, vind je online talloze filmpjes die je op weg helpen (bijvoorbeeld Yoga with Adriene).

Waar wacht je nog op?

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.