Cristiano Ronaldo en ik

woensdag 02/12
Cristiano Ronaldo Real Madrid

“David Beckham”, zei ze. Dat was de grootste ster die ze ooit had geïnterviewd. Niet dat ze veel had kunnen vragen. Wat vraagt een mens op een minuutje aan een wereldster? Maar toch, voor Barbara Barend, Nederlandse voetbaljournaliste, was dat hét moment van haar carrière, kakelde ze maar voort, toen we zeven jaar geleden samen in de EK-voetbalshow zaten op Vier.

Ik, onervaren voetbaljournaliste, kwam toen net piepen bij Het Laatste Nieuws. Tegen David Beckham kon ik niet op. Een beetje verlegen zei ik dan maar Louis Van Gaal. Die had ik eens een uur mogen interviewen, toen hij bij AZ trainer was. Verder dan Nederland was ik nog niet geraakt op die grote voetbalwereldbol. David versus Louis, tja dat was los 10-0...

Cristiano Ronaldo

Soms moet je wat geduld hebben. Want onlangs was daar toch het lot dat me riep. Of ik niet als enige Belgische journalist eventjes een weekendje naar Portugal wilde vliegen om Christiano Ronaldo te interviewen. De vraag stellen was ze beantwoorden. Al was het maar voor een minuutje geweest. Of zelfs maar tien seconden. In feite moest hij niet eens iets zeggen. Gaan zou ik.

Dat is eigenlijk een beetje kinderlijk. Want ik weet dat ik op zo’n media-event ter promotie van zijn nieuwe schoenenlijn nauwelijks iets mag vragen. Ik weet dat zo’n wereldster plat gemediatraind is. Dat ik nooit een sterk interview zou hebben. Hoogstens kon ik hopen op een goed interview. Met vier journalisten mochten we elke vijf vragen stellen. Rond ons stond een heel leger PR-mensen en managers. Om in te grijpen. Iemand zou het maar eens in zijn hoofd moeten halen om te polsen of hij een nieuw lief had of zo.

"En hij weet dat ik weet dat hij niet zegt wat hij wil zeggen"

En dan keek ik naar die Cristiano Ronaldo. En hij keek naar mij. En ik weet op zo’n moment dat hij niet zegt wat hij wil zeggen. En hij weet dat ik weet dat hij niet zegt wat hij wil zeggen. Maar we lachten toch naar elkaar, met een blik van noem het verstandhouding. Lichaamstaal zegt meer dan woorden. En hij lachte eens wat harder, om te tonen dat hij mijn vraag of zijn collega’s nu ook zijn ondergoed dragen wel grappig vond. En ik bedankte hem voor het antwoord, ook al was het nietszeggend. 

Al mijn journalistiek eergevoel liet ik ook nog eens varen om een selfie te kunnen nemen. Dat is eigenlijk ook gewoon kinderlijk, maar ik deed het toch. Want dat wil ik dan op Facebook zetten en op Twitter en op Instagram. Om een beetje te stoefen. Zo ijdel ben ik wel. Dat werd mijn meest gelikete foto ooit. Toegegeven, dat is plezant.

En als ik ooit nog eens in een voetbaltalkshow zit en de presentator vraagt me wie de grootste ster is die ik ooit geïnterviewd heb, zal ik uiteraard Cristiano Ronaldo zeggen. En zal ik dat hét moment van mijn carrière noemen. Maar dat doe je dan alleen maar om jezelf interessant te maken. En ik zal ook in die val trappen. Want zo zijn voetbaljournalisten nu eenmaal. Halve kleine kinderen. En dat moet u mij dan maar vergeven. Maar eigenlijk interview ik veel liever pakweg Hein Vanhaezebrouck. Hein versus Cristiano, tja dat is dan los 10-0...

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.