David Walsh komt naar Vlaanderen!

Lezing van de journalist die Lance Armstrong ontmaskerde

dinsdag 20/03

Op donderdag 29 maart, aan de vooravond van Lance Armstrongs optreden voor de Tour of Flanders Business Academy, komt David Walsh naar Gent. Walsh is de beroemde Ierse sportjournalist die Armstrong aan de galg schreef. Hij geeft – en dat is de échte primeur in de aanloop naar ‘Vlaanderens mooiste’ – een lezing in de UGent en zit daarna in een straf panel met prof. dr. ir. Peter Van Eenoo (Ugent), Marc Van der Beken (directeur NADO Vlaanderen), Hans Vandeweghe (De Morgen) en dr. Tom Teulingkx (SKA/Medische Cel Belgian Cycling-Cycling Vlaanderen), voor een update inzake antidoping.

©isosport

Kordaat antwoord
David Walsh wordt uitgenodigd door de vereniging voor Sport- en Keuringsartsen (SKA), het DoCoLab van de UGent en NADO Vlaanderen (Dopinglijn). Zij vinden de Armstrong-show van de dag erna een misplaatst “eerherstel” voor ’s werelds beruchtste sportfraudeur en een slecht signaal vanwege de Tour of Flanders-directie, die de levenslang geschorste Armstrong een al te riant forum biedt en hem nog altijd “een groot kampioen” noemt. Een kordaat antwoord dringt zich op. De lezing van David Walsh is een buitenkans om een van de invloedrijkste stemmen in het dopingdebat live aan het werk te zien en vragen te stellen.

 

Meer dan een tegenzet
De komst van David Walsh mag dan een opgestoken middelvinger richting Armstrong zijn, de organisatoren willen een stap verdergaan en ook een stand van zaken geven over de strijd tegen doping. De experts in het panel kijken naar verleden, heden en toekomst. Weegt Armstrong vandaag nog op de sport? Zijn we de race tegen nieuwe dopingmethoden aan het winnen? Hoe zit het met NSAID’s, en met de TUE’s en TTN’s? Het gesprek wordt gemodereerd door wetenschapsauteur en voormalig tv-journalist Marc Geenen.

 

Niet te missen – enkel voor snelste inschrijvers
De zitjes van de Gentse Aula zijn voor de snelste inschrijvers. De toegangsprijs bedraagt hier geen 295 € maar slechts 29,5 €. David Walsh krijgt simultaanvertaling, zodat vragenstellers uit het publiek hun eigen taal kunnen spreken. Na afloop wordt iedereen een drankje aangeboden.
Eventuele winst dient niet om 100 miljoen dollar boete te helpen betalen, maar gaat naar Parantee-Psylos, de unisportfederatie voor sporters met een beperking. De cheque zal worden uitgereikt door Edwig ‘Eddy Bosberg’ Van Hooydonck. De tweevoudige RVV-winnaar stopte als wielerprof omdat hij dopingvrij wou strijden en dat niet meer mogelijk achtte.

 

PRAKTISCH
• Plaats: Aula UGent, Voldersstraat 9, Gent
• Tijdstip: donderdag 29 maart om 20.15 uur
• Toegangsrijs: 29,5 € (receptie met drankje inbegrepen)
• Inschrijven via deze webpagina (aan de linkerzijde een ticket selecteren en de inschrijvingsprocedure verder afwerken) https://smarteducation.be/cursus/david-walsh-ska/

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.