De tijgers van het medewerkersteam

De beste gangmaker van een fitte onderneming is het personeel

donderdag 23/06

Vele bedrijfsleiders belijden de gezondheidsgedachte en hopen hun personeel snel en massaal tot blakende sportievelingen te bekeren. Maar in hun enthousiasme vergeten ze al eens dat de weg naar het succes geplaveid is met mislukkingen. Fit@work is ‘work in progress’, een proces van lange adem met vallen en opstaan om weer door te gaan. Bij Schoenen Torfs is het niet anders. Sinds we twee jaar geleden ons gezondheidsproject fit@torfs lanceerden, werd ons geduld meermaals op de proef gesteld. Vandaag begint de sensibilisatie echter zijn vruchten af te werpen. Elke dag een draadje is een hemdsmouw na een jaar. Steeds meer Torfsmedewerkers voelen zich geroepen om gezonder te leven en aan de activiteiten die het bedrijf aanbiedt, deel te nemen.

Het programma dat Schoenen Torfs aan zijn medewerkers presenteert, bestaat uit een waaier van activiteiten die alle gezondheidsaspecten bevatten: gezonde voeding, stoppen met roken, voldoende rust en recuperatie, rugpreventie, stressbestrijding,… en –uiteraard- lichaamsbeweging. Ons doel: het persoonlijke ‘welzijn’ van de medewerkers te optimaliseren. Onze strategie: binnen het personeelsteam voldoende gangmakers mobiliseren om de collega’s te enthousiasmeren. Dit jaar hebben zich spontaan al meer dan dertig gegadigden aangediend. Deze ambassadeurs hebben we gedoopt tot onze ‘Torfs-Tigers’. Een jaar lang vormen zij het kloppend hart van de fit@torfs-community.

Torfs-Tigers stellen zichzelf een persoonlijk sportief doel voorop. Dat kan gaan van een actief wandelprogramma, een start-to-run of een start-to-swim tot straffere uitdagingen, zoals het lopen van een (halve) marathon of het beklimmen van de Mont Ventoux.

Bij aanvang worden de Tigers desgewenst getest op hun fysieke conditie. Ze ontvangen een trainingsschema op maat. Daarnaast krijgen ze geregeld voeding- en trainingadvies en kunnen zij, indien ze er nood aan hebben, terecht bij de externe coaches van Springbok Coaching voor een professionele ondersteuning.

Tigers hebben veel aan elkaar. Ze stimuleren elkaar via een gesloten facebookplatform. Dat helpt om vol te houden en door te gaan. Tigers getuigen ook vaak over hun ervaringen op de fit@torfs-facebookpagina, die toegankelijk is voor het hele bedrijf en vele sympathisanten. Daardoor inspireren ze andere collega’s om mee(r) te bewegen.

We maken duidelijk dat deelnemen aan het fit@torfs-programma geen extra druk mag genereren. Het is heel belangrijk dat onze mensen hun eigen grenzen goed kennen en vooral leren te bewaken. Vanuit het managementteam proberen we hen daarbij te helpen en zelf het goede voorbeeld te geven.

We maken duidelijk dat deelnemen aan het fit@torfs-programma geen extra druk mag genereren.

Bij een efficiënt fit-@work-programma hoort ook een apotheose, waarnaar gestaag wordt toegewerkt. Dit jaar kozen we voor de Ballonloop in St. Niklaas. Op 4 september zullen 100 Torfs-medewerkers, aangevuld met familieleden, aan de start verschijnen om 5 of 10 km af te leggen. Minstens evenveel Torfs-klanten zullen met ons meelopen. Als bedrijf willen we immers meer doen dan louter schoenen verkopen. We trachten op een eigentijdse manier community te vormen met onze klanten die verder reikt dan puur winstbejag: #samentorfs is ook #samenfit.

Als bedrijf willen we immers meer doen dan louter schoenen verkopen. We trachten op een eigentijdse manier community te vormen met onze klanten die verder reikt dan puur winstbejag
Anja op de Ventoux

Afgelopen weekend was het voor een van onze Torfs-Tigers reeds D-day! Anja Hulpiau, verkoopster in onze winkel in Brugge had zichzelf tot doel gesteld om samen met haar echtgenoot de Mont Ventoux op te fietsen. Als bij toeval (of niet J), koos zij voor de beweegcampagne van Sporta, Mon Ventoux. Haar relaas kan je hieronder lezen.

Deze getuigenis spreekt boekdelen.  

Vorig jaar heb ik de liefde voor de fiets ontdekt in Mallorca. Aanvankelijk had ik geopteerd voor een elektrisch exemplaar, maar ik voelde me er uiteindelijk toch wat te jong voor. Daarom overtuigde ik mezelf om een koersfiets te kopen.

Snel ervoer ik dat fietsen ideaal is om het hoofd leeg te maken. De inspanning zorgt voor ontspanning. Na een ritje voel ik me voldaan en fit. Om dit eerlijke gevoel te delen, heb ik me als Torfs-Tiger geëngageerd. Ondertussen heb ik me ook aangesloten bij een Blankenbergse fietsclub, maar ik fiets ook geregeld op mijn eentje of samen met mijn man.

Omwille van de liefde van mijn man voor Zuid-Frankrijk stelde ik mijn doel op het beklimmen van de Mont Ventoux,de beweegcampagne van Sporta. 

18 juni was het zover. Om halfzeven stond ik samen met bijna drieduizend andere fietsers aan de start in Malaucene. Alleen de zon ontbrak. Het begon pijpenstelen te regenen, maar ik liet me niet ontmoedigen. Op de steile flanken van de kale berg heb ik afgezien en ben ik vele malen in het rood gegaan. Belaagd door hagel, regen en kou zette ik door. Uren lang. Eenmaal over de streep kon ik mijn emoties niet meer de baas. Het heeft veel zweet en tranen gekost, maar ik heb het gehaald. Nadien kwam de euforie, zeker wanneer ik bij toeval Barbara, Brecht en Mathias, onze drie Springbokcoaches tegen het lijf liep.

Wat een heroïsche tocht! Ik ben zo fier en gelukkig dat ik deze prestatie heb geleverd, mede dankzij de steun van mijn collega’s, vrienden en familie. Het is dan ook mijn hoop om hen en vele anderen te inspireren om regelmatig op de fiets te springen.” 

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.