Djubble

Een wonderbaarlijke app die individuele sporters verbindt

vrijdag 08/04

Het leven is een vat vol tegenstrijdigheden. Ook dat van sportbeoefenaars. Enerzijds laten ze uitschijnen dat ze het liefst op eigen houtje sporten, anderzijds bestempelen ze het sociale aspect als de grootste drijfveer om te sporten. Hoe valt dit te rijmen? Het juiste antwoord is Djubble, een eenvoudige app die individuele sporters verbindt.

 

Ann Heylen (51) is van jongs af sportief. Aanvankelijk speelde ze hockey en tennis in clubverband. Tot het bouwbedrijf dat ze samen met haar man runde, haar te veel opslorpte. Omwille van de minder constante werktijden, maakte haar sportieve carrière noodgedwongen een bocht richting joggen. Tijdens de springuurtjes trok ze samen met haar man de loopschoenen aan om de conditie op te bouwen. In de weekends namen ze al eens deel aan georganiseerde runs. Eerst aan de 10 Miles, later aan halve en hele marathons. Maar in 2009 sloeg het noodlot genadeloos toe. In de Marathon van Amsterdam bezweek haar man aan een hartstilstand. Haar wereld stortte in. Voortaan moest Ann zich alleen over de kroost en het bedrijf ontfermen. Van sport kwam toen weinig in huis. 

Na een hele poos waagde Ann zich schoorvoetend opnieuw op het joggingpad. Zonder het vertrouwde loopmaatje. “Ik had echter grote behoefte aan gezelschap. Dus begon ik vrienden en kennissen te bellen, te sms’en of te mailen met de vraag om samen te lopen. Maar geen enkel communicatiemiddel bleek doeltreffend. Ofwel mondde het telefoontje uit in een langdurige women’s talk ofwel werd mijn sms of mijn mail laattijdig beantwoord met uitvluchten of verontschuldigingen. Ook de nieuwe social media brachten weinig soelaas. Weliswaar zijn WhatsApp en Facebook Messenger interessante kanalen, maar niet om een simpele afspraak te maken…”

En zo zette Ann zich te broeden op een idee. “Hoe kan ik zonder al te veel poespas enkele welgekozen vrienden uitnodigen om me vanavond of morgen te vergezellen tijdens het sporten?

Het toeval bracht haar in contact met een IT-specialist. Na een lang proces van gissen en missen weergalmde op 14 februari 2014 de eerste eureka-kreet. De langverwachte app was een feit en kreeg de naam ‘Djubble’.

“Hij is geboren op Valentijdsdag, maar beschouw hem niet als een datingplatform voor lopers!”, heft Ann Heylen het vingertje op. “Djubble refereert aan een sprankelende bubbel, waarin plaats is voor een aantal sportievelingen met wie je graag je passie deelt. Na de activiteit spat deze luchtbel uit elkaar en neem je plaats in een van de andere bubbels die opborrelen. Onze app publiceert bewust geen gsm-nummers of andere persoonlijke gegevens.”

De gebruiksvriendelijkheid is een andere troef. Zelfs de grootste digibeet is in staat om de app te gebruiken

De gebruiksvriendelijkheid is een andere troef. Zelfs de grootste digibeet is in staat om de app te gebruiken. Gewoon Djubble gratis downloaden volgens de opgegeven richtlijnen, vervolgens invullen welke activiteit je plant en waar en wanneer je vertrekt. Wat rest is in je opgeslagen vriendenlijst de namen die je wenst uit te nodigen, aanvinken en op de verzendknop duwen. Zo simpel als bonjour.

Ann Heylen: “Meestal ontvang je meteen een reactie, want de berichtontvanger hoeft enkel maar ‘ja’ of ‘neen’ te antwoorden. Bijgevolg weet je snel wie op de opgegeven plaats zal verschijnen. Als toemaatje laat Djubble je toe om de groep te limiteren. Stel dat je samen met drie vrienden wenst te lopen, dan ben je bij machte om je uitnodiging naar meerdere mensen te sturen en de eerste drie ‘ja’-antwoorders te selecteren.”

Door het innovatieve karakter werd Djubble uitgeroepen tot ‘Starter van het jaar’. De app speelt immers perfect in op de nieuwe ontwikkelingen in de sportwereld. Zoals prof. Jeroen Scheerder (KULeuven) in zijn recent sportparticipatieonderzoek aantoont, verliezen sportclubs gaandeweg hun monopoliepositie.  Doordat het levenspatroon minder voorspelbaar is geworden, willen almaar meer mensen zelf bepalen, hoe, wanneer, waar en met wie ze willen sporten. De vaste clubstructuur past minder in hun kraam.  Vandaar dat ze –dixit Scheerder- ‘light sportcommunities’ vormen.

Djubble is de eerste uitloper van dit nieuwe fenomeen. Een handig instrument  om ‘lichte gemeenschappen’ te creëren. Sporta zal de app alvast introduceren in zijn fiets- en loopcampagnes.

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.