Een gezonde geest in een gezond lichaam in een gezond bedrijf

Over fitheid en geluk op de werkvloer

woensdag 20/04

De tijd is voorbij dat bedrijfsleiders van mening waren dat de sport- en andere gezondheidsbevorderende activiteiten tot de vrijetijdssfeer behoorden. Vandaag is het salonfähig om binnen het bedrijf fitheidprogramma’s voor het personeel aan te bieden. Maar wanneer worden werknemers en werkgevers er daadwerkelijk beter van?

Het gezondheidsthema laat de bedrijven niet onberoerd. Leidinggevenden worden zich ten volle bewust van de meerwaarde die fitte werknemers opleveren. ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam in een gezond bedrijf’ wordt als nieuw adagium hoog in het bedrijfsvaandel geschreven.  Voor de concrete invulling doen ze veelal een beroep op ‘gezondheidsspecialisten’, die zich in almaar grotere getale aanbieden. Zowel beweegcoaches, fysiotherapeuten, voedingsspecialisten, sportlaboranten, medici als ex-topsporters claimen hun plaatsje op de markt. Vanuit hun kraampje prediken ze allemaal een eigen waarheid, waardoor het globale aanbod zeer uiteenlopend en vaak ad hoc is. Bijgevolg is het voor bedrijfsleiders niet evident om de juiste keuzes te maken. Laat staan het bos door de bomen te zien. 

Torfs

Wij, bij Schoenen Torfs, geloven dat gezondheidsmanagement duurzaam en dus succesvol wordt wanneer het deel uitmaakt van een nieuwe, holistische visie op werken en de focus gericht is op medewerkerstevredenheid. In ons gezondheidsbeleid zetten wij niet alleen in op fitheid, veerkracht en gezondheid van onze medewerkers. We bouwen gestaag aan een cultuur, waarin mensen zich goed voelen en kansen krijgen. Ons ultiem doel is het creëren van een plek waar vertrouwens- en respectvol met hart en ziel wordt (samen)gewerkt. Wij willen dat alle medewerkers geluk uitstralen, want, zoals onze ceo Wouter Torfs placht te zeggen: “Happy cows give more milk”.

Het fysieke welzijn van de medewerkers vormt in dit proces een onmisbare schakel. Het grote belang ervan werd mij tijdens mijn master L.O.-opleiding in dikke cursussen aangetoond. Deze leerstof heb ik ondertussen met mijn managerservaring bij Schoenen Torfs aangedikt en –samen met Brecht Buysschaert van Springbok Coaching- verwerkt tot een bruikbaar recept. Aangezien het concept op de leest van ons bedrijf is geschoeid, werd het bedacht met de naam Fit@Torfs. Een vlag die een brede lading van activiteiten, initiaties, trainingen en workshops dekt. Op het programma onder meer start-to-runs, wandel- en loopevents, stop-met-roken, stresspreventie, evenwichtige voeding, ergonomie,… en dit in combinatie met de nodige sensibilisatie- en motiveringsstrategieën.

Maar nogmaals, om het bruto nationale geluk op de bedrijfsvloer te verhogen en de burn-outs te bestrijden, is meer nodig dan een fitheidsaanbod! Wat baten fruitmanden, pingpongtafels of fitnessbureaus als de medewerkers te veel werkdruk ervaren, geen oprechte waardering genieten en te weinig autonomie krijgen? 

Om het bruto nationale geluk op de bedrijfsvloer te verhogen en de burn-outs te bestrijden, is meer nodig dan een fitheidsaanbod!

Bewegen in verbinding & verbinden in bewegen’ is een van mijn favoriete credo’s. Door samen de spieren in beweging te zetten, is er binnen Torfs een ‘community’ gegroeid die inmiddels de bedrijfsruimte overstijgt. Uit loopgroepjes van collega’s ontstonden vriendschapsverbanden. Ik zag medewerkers elkaar coachen in de conditionele trainingsopbouw. Er werd spontaan initiatief genomen om samen te sporten. Sommige collega’s namen elkaar bij de arm om gezamenlijk de strijd tegen de sigaret of de overtollige kilo’s aan te binden. Hartverwarmend!

Desondanks zijn we er vooralsnog niet in geslaagd om alle 600 Torfsmedewerkers een gezonde levensstijl aan te meten. Om dit aandeel te verruimen, moeten we het concept verfijnen en verpersoonlijken. Een pronte dame op leeftijd met een maatje meer laat je vandaag op morgen niet deelnemen aan de Color Run. Wellicht is een wandeling in de natuur voor haar efficiënter. Van een verkoopster die een hele dag schoenendozen heeft aangedragen, mag je evenmin verwachten dat ze zich ’s avonds te pleuris zweet in een fitnesshonk. Vandaar ons streefdoel om voor iedere medewerker de lat op de juiste hoogte te leggen. Maar tegelijkertijd leren we ieder z’n grenzen te bewaken en z’n mogelijkheden te respecteren. Ook dat behoort tot het gezondheidsbeleid.

Duurzame fitheidprogramma’s binnen het bedrijf zijn een kwestie van maatwerk, maar evenzeer van ‘work in progress’

Duurzame fitheidprogramma’s binnen het bedrijf zijn dus een kwestie van maatwerk, maar evenzeer van ‘work in progress’. Bovendien dienen ze verankerd te zijn in een alomvattende bedrijfsmissie. Deze inzichten wens ik graag als een estafettestokje door te geven. Daarom heb ik besloten om voortaan mijn drukke job bij Torfs te combineren met een nieuwe uitdaging. Samen met Brecht van Springbok Coaching wil ik mijn kennis en ervaring aanwenden om het gezondheidsbeleid in andere bedrijven uit te zetten! Want wij geloven dat ‘gezondheid werkt’.

 

Om de visie over gezonde medewerkers te duiden,organiseert Springbok Coaching, in samenwerking met Logo West-Vlaanderen, op 12 mei in Kortrijk een boeiend en inspirerend symposium over health@work.  
Meer info: http://www.springbokcoaching.be/nl/ons-aanbod/symposium-health-work-2016

 

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.