Exclusief: de Rode Duivels voor Frankrijk

vrijdag 11/03
Charly Musonda

Geachte heer bondscoach,

Beste Marc Wilmots,

Scorebordjournalistiek is de Vlaamse sportjournalistiek niet vreemd, dat weet u. Is er een landgenoot die het opvallend goed doet, dan wordt die al snel een wereldster genoemd. In het voetbal vertaalt zich dat in een jaar van een groot toernooi in: die móet mee naar het Europees Kampioenschap in Frankrijk. Er wordt dan heel even vergeten dat er maar drieëntwintig spelers mee mogen en dat er in een land dat één staat op de FIFA Wereldranglijst wel meer jongens met enig voetbaltalent rondlopen.

Neem nu Charly Musonda jr. Al jaren door voetbalkenners en Johan Boskamp uitgeroepen tot 'the next big thing', uitblinkend bij de jonge Duivels, maar wegdeemsterend in de B-kern van Chelsea, waar jonge talenten wel vaker versmacht worden door het vele geld van de grote baas en het conservatisme van managers als Mourinho en Hiddink. Dus waren we die jonge Musonda haast vergeten, tot ie in de wintertransferperiode verhuurd werd aan de Spaanse lage middenmoter Betis Sevilla, waar hij vanaf het eerste weekend aan de aftrap stond én uitblonk. Assists gegeven, doelpunt gemaakt, goeie passes gegeven, lekker gedribbeld. Heerlijke speler, zonder twijfel, maar moet hij daarom mee naar Frankrijk? U bent zelf vorige week gaan kijken, wat denkt u zelf, beste Marc?

Charly Musonda jr.

U twijfelt? Laten we even nuchter blijven en naar uw keuzemogelijkheden kijken. Centraal op het middenveld heeft u in uw voorkeursformatie, 4-3-3, in alfabetische volgorde ter beschikking: De Bruyne, Dembele, Fellaini, Kums, Nainggolan en Witsel. Zes mensen voor drie plaatsen. In een kern van 23 man, ga je uit van drie doelmannen en een dubbele bezetting voor alle andere plekken. Geen Musonda jr., dus, want er zijn ook nog Defour en Vanaken. Juist hé?

Laten we dan eens kijken naar de vleugelaanvallers: Chadli, Ferreira Carrasco, Hazard, Januzaj, Mertens en Mirallas. Hazard en Mertens lijken 'incontournable'; Ferreira Carrasco doet het goed bij een Spaanse topper, Atlético; Chadli en Mirallas hebben veel internationale ervaring. Eerlijk gezegd denk ik dan: geen Musonda jr., want ook Dejaegere en Origi staan te dringen.

Luister wel af en toe naar welgemeend tactisch advies, want daarvan heeft u geen kaas gegeten, tenzij dan beschimmelde gatenkaas

Daarom, beste Marc, selecteer die Musonda voor de oefeninterland tegen Portugal op 29 maart, geef hem vijf minuten speelgelegenheid zodat ie voor eens en voor altijd alleen voor België mag uitkomen, maar neem hem niet mee naar Frankrijk, behoudens een resem zware blessures van vaste kernspelers. Laat u niet opjutten door de vaderlandse pers. Luister wel af en toe naar welgemeend tactisch advies, want daarvan heeft u geen kaas gegeten, tenzij dan beschimmelde gatenkaas. Ik geef het u maar even mee.

En nu we toch bezig zijn, geef ik, ruim op tijd, alvast de selectie voor het EK door, kwestie van tijd te winnen en eindeloze onzinnige discussies te vermijden. Toen ik jaren geleden chef sport werd op de VRT vatte mijn voorganger het kort samen: je hebt één derde sportliefhebbers, één derde occasionele sportfans die zich vooral manifesteren bij grote sporttoernooien en één derde sporthaters. En al die sportkijkers hebben een eigen mening. In België betekent dat: ruim zeven miljoen potentiële bondscoaches. Ik ben er één van. Hier komen de 23, Marc, noteert u even?

Doelmannen: Courtois, Mignolet, Sels. Vergeet die Gillet, die is verleden tijd, de Franstalige pers moet maar Nederlands leren praten.

Verdedigers: Alderweireld, Denayer, Kompany, Lombaerts, Jordan Lukaku, Meunier, Vermaelen, Vertonghen. Jammer voor Engels (net niet). En probeer Alderweireld of Vertonghen toch naar het centrum over te hevelen, gezien hun prestaties bij Tottenham.

Middenvelders: De Bruyne, Dembele, Fellaini, Kums, Nainggolan, Witsel. Defour is een alternatief.

Vleugelaanvallers: Ferreira Carrasco, Hazard, Mertens, Origi. Chadli is te onregelmatig, Januzaj en Mirallas halen nog niet of niet meer het vereiste niveau, met Origi heb je een alternatief als centrumspits.

Aanvallers: Batshuayi, Romelu Lukaku. Benteke heeft zowel bij Liverpool als bij de nationale ploeg letterlijk en figuurlijk kansen laten liggen, Depoitre kan voorlopig niet bevestigen.

Ik weet het, Marc, het is hartverscheurend, maar doe het voor het vaderland, niet voor mij. En doe het tijdig, zodat we dat maandenlang gespeculeer kunnen voorkomen. Dank u.

Uw trouwe supporter (niet van u, maar van de Rode Duivels),

Frank.

Scorebordjournalistiek is de Vlaamse sportjournalistiek niet vreemd. Is er een landgenoot die het opvallend goed doet, dan wordt die al snel een wereldster genoemd

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.