Fair Play

maandag 09/11

"Rugby is a hooligan's game played by gentlemen, soccer is a gentleman's game played by hooligans", luidt de bekende spreuk die eens om de vier jaar wordt bovengehaald als het wereldkampioenschap rugby wordt georganiseerd. Winston Churchill zou dit ooit gezegd hebben, andere bronnen voeren dan weer Oscar Wilde aan als bedenker. Wie ook verantwoordelijk is, het was weer genieten van deze sport die op een unieke wijze agressie aan tactiek, finesse en fair play koppelt.

SK Lokeren©Isosport

Fair play is een algemene sportterm die toch vooral aan voetbal wordt gelinkt. Om een mij duistere reden, overigens, want als er één sport is die steeds verder weg dribbelt van fair play is het wel het moderne voetbal. 'Fair pay', tot daaraan toe, maar het spel wordt zowel op als naast het terrein steeds ruwer gespeeld. Een van de recentste dieptepunten was de manier waarop Sporting Lokeren trainer Bob Peeters verving door Georges Leekens.

Fair play is een algemene sportterm die toch vooral aan voetbal wordt gelinkt. Om een mij duistere reden, want als er één sport is die steeds verder weg dribbelt van fair play is het wel het moderne voetbal

Voor wie het niet gevolgd heeft een korte samenvatting van de gebeurtenissen. Afgelopen zomer vertrok Peter Maes naar KRC Genk. Hij werd vervangen door Peeters, die eind vorig seizoen afscheid nam van Waasland-Beveren. Over de manier waarop — een e-mail om te zeggen dat hij zijn contract ging verbreken — kunnen advocaten die gespecialiseerd zijn in arbeidsrecht al een boompje opzetten. Toen startte Peeters slecht bij zijn nieuwe werkgever en stond zijn baan al snel onder druk. Na het thuisverlies tegen OH Leuven volgde een crisisvergadering, waarna zijn positie tijdelijk bevestigd werd, hij zelfs een nieuwe spits kreeg aangereikt (Hamdi Harbaoui) en een degradatieduel in Westerlo ging winnen. Toch werd hij nauwelijks twee uur na die wedstrijd ontslagen. Bleek dat zijn opvolger al 48 uur voordien een mondelinge overeenkomst had gesloten met de hondsbrutale voorzitter Roger Lambrecht. Peeters wist van niets, beweert dat ie kort daarop van Leekens een sms'je ontving waarin die benadrukte dat hij dit niet had gewild, waarop Leekens op zijn beurt ontkende dat er ooit zo'n sms'je verstuurd was en dreigde met een rechtszaak.

De manier waarop voorzitter Lambrecht handelde, is bijzonder laakbaar

Het Belgisch voetbal hangt aaneen van dit soort spuug, contactlijm die al een tijdje voorbij zijn houdbaarheidsdatum is en plat opportunisme. De manier waarop voorzitter Lambrecht handelde is bijzonder laakbaar: journalisten de mantel uitvegen, werknemers in het ongewisse laten over hun nabije toekomst, zonder enig overleg handelen. Het lijkt wel 1915 in plaats van 2015. Helaas zal je die 'back to the past'-tijdreis eerder vaak dan weinig tegenkomen in het voetbal. Andere sporten lijken daar minder last van te hebben.

Niet dat het uniek is of dat het alleen in het voetbal gebeurt. Dat mocht ik een jaar of tien geleden zelf aan den lijve ondervinden. Ik wist dat mijn job onder druk stond, maar mijn medewerkers waren beter op de hoogte dan ikzelf. Zo creëer je dus een situatie waarbij een leidinggevende met de billen bloot staat en macht en gezag voor één keer identiek zijn en zich rond het nulpunt bevinden. Die laatste week van Bob Peeters bij Lokeren moet vergelijkbaar geweest zijn met mijn situatie van destijds. Tegen beter weten in verder blijven vechten voor je positie, de greep over het gebeuren én je geloofwaardigheid tegenover je spelersgroep verliezen en dan — op een moment dat je denkt dat het tij ten goede gekeerd is - alsnog bij het groot huisvuil worden gezet: dat hakt in op een mens.

 

De populairste sport toont heel vaak hoe het niet moet

De populairste sport toont heel vaak hoe het niet moet: hoe je niet moet omgaan met personeel, hoe je vooral geen spelers zou mogen verhandelen (mensenhandel is nooit veraf), hoe je je supporters bedriegt. Nee, dan maar weer eens kijken naar de haka. De beste speler in het rugby verdient vijftien keer minder dan de best betaalde voetballer, maar ik ben er bijna zeker van dat hij nog weet hoe je 'fair play' schrijft.

 

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.