Femke moet hangen!

woensdag 10/02
Femke Van den Driessche

Ik had haar een dag na de feiten even aan de lijn, omdat de eindredacteur van 'Van Gils & Gasten', de talkshow op Eén waar ik aan mag meewerken, vroeg of ze misschien beschikbaar zou zijn om naar de studio te komen. Ik hoorde een breekbare, jonge vrouw van 19, te oud om nog meisje te zijn, te onvolwassen voor een zelfstandige vrouw. Niet dat ze nog zat te snikken, zoals in de tv-reportage die ik kort voordien had gezien in 'Het Journaal', maar ze klonk zo opvallend kinds. Ik dacht: “En dit moet de grootste dopingzondares sinds Armstrong voorstellen?”

Femke Van den Driessche

Nu ja, wat ik ervan denk is niet van belang. Er is een motortje in haar fiets gevonden en dus moet dat tot op het bot onderzocht worden. Blijkt achteraf dat Femke Van den Driessche schuldig is, alleen of met anderen, dan moet ze streng gestraft worden. Zo werkt justitie: iedereen is onschuldig tot zijn of haar schuld juridisch bewezen wordt geacht. Dan volgt een veroordeling. Het is een heilig principe van onze rechtsstaat, dat het verschil maakt tussen een maatschappij waar handen worden afgehakt of heksen verbrand en een samenleving waarin iedereen een eerlijke kans krijgt om zich te verdedigen voor een rechtbank.

Geen enkel ander milieu maakt zo snel de overstap van totale omertà naar standrechtelijke executies als het moderne wielrennen

Die eerlijke kans werd Femke Van den Driessche al onmiddellijk na de bekendmaking van de feiten ontnomen. De Belgische Wielerbond reageerde met afschuw — tot daaraan toe —, bondscoach De Bie zei dat hij beschaamd was, maar vooral werd benadrukt dat Van den Driessche geschorst moest worden. “Levenslang”, voerden eeuwige coryfee Eddy Merckx en überploegleider Patrick Lefevere daags nadien aan. Vreemd dat ex-renners die zelf wel eens betrapt waren op dopinggebruik of die opvallend mild waren tegenover zondaars in hun eigen ploeg, net nu over elkaar heen struikelden om een meisje van negentien de verdoemenis in te helpen. Geen enkel ander milieu maakt zo snel de overstap van totale omertà naar standrechtelijke executies als het moderne wielrennen.

 

Het uitgangspunt blijft daarbij altijd hetzelfde: als je pakt, zorg er dan voor dat je niet geklist wordt, dan kun je rustig verder vals spelen. Wij kijken wel de andere kant op. Als je echter gepakt wordt, weet dan dat je alleen staat en dat we als een stel hyena's op je afkomen. Hypocrisie is een belangrijk onderdeel van het professionele sportgebeuren, dat geldt a fortiori in het wielrennen, een sport die veel te lang geweigerd heeft om de eigen augiasstal op te ruimen. Uit de eerste, heftige reacties kun je ook opmaken dat er veel zwaarder wordt getild aan mechanische doping dan aan epo, amfetamines en tutti quanti.

Hak haar hoofd er niet af, voor ze zich heeft kunnen verdedigen

Kan dat aarzelende, kinderachtig pratende meisje van 19 de hele kluit belazerd hebben? In theorie wel, maar ik geloof er geen snars van. Wist ze helemaal van niets? Dat vind ik dan ook weer zo ongeloofwaardig. Wie de beelden op de Koppenberg zag, waar Van den Driessche de hele zwik elke ronde opnieuw op twintig meter reed, stelt zich vragen. Hier is iets niet pluis.

Maak er dus ook geen heilige van, van Femke. Maar geef haar een eerlijke kans. Veroordeel haar niet vooraleer alle feiten op tafel liggen. Hak haar hoofd er niet af, voor ze zich heeft kunnen verdedigen. Wees streng, zeer zeker, maar ook rechtvaardig. En vooral: zij die zelf gezondigd hebben, zouden zich beter van commentaar onthouden. Helaas, lang voor het proces moet beginnen, is het publieke vonnis al geveld.

 

 

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.