Free to Run

Een unieke film over de loopsport

maandag 03/10

De tienduizenden die vandaag aan de start van een hele of halve marathon staan, de honderdduizenden die aan een stratenloop deelnemen, de miljoenen joggers wereldwijd, ze beleven een sportieve vorm van vrijheid: lopen.

Die vrijheid om te lopen was er niet altijd. Niet eens zo lang geleden werden lopers vreemd bekeken en geweerd. Vrouwen werden zelfs helemaal uitgesloten van deelname. De filmbeelden van de eerste vrouw die sluiks deelnam aan de marathon van Boston en vervolgens door de organisatoren uit de wedstrijd geduwd wordt, ze bestaan. Die vrijheid om te lopen hebben we maar geleidelijk verworven.    

Het epos van de loopsport, van een militante en marginale daad tot een wereldwijde passie, wordt in de docufilm Free to Run uitstekend verbeeld. Beelden van marathons en loopwedstrijden van over de hele wereld worden afgewisseld met getuigenissen van atleten en organisatoren, van vijftig jaar geleden tot vandaag. De film zoomt in op de groei van de marathon van New York, van een lokale loop in het park voor alternatieve atleten tot de meest begeerde marathon ter wereld, zowel voor toplopers als voor marathonbeginners. 

En o ja, de ontluikende sportmode en de soms hilarische retroblik op loopkledij en loopschoeisel  nodigen op zich al uit om Free to Run te bekijken.

De Zwitserse regisseur en documaker Pierre Morath was zelf ooit een verdienstelijke loper. Hij draaide de film vanuit ervaring en beleving. Bijgevolg is Free to Run is een film die sport begrijpt vanuit een historische blik. Je krijgt er zowaar veel goesting van om de loopschoenen aan te trekken en onmiddellijk enkele kilometers te malen, rond de blok of in het bos.

Start to Run? Er was eens heel lang geleden een paar lopers....  

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.