Go Dare

Eerste sportkalender die alle Belgische evenementen bundelt

woensdag 13/06

Onlangs besliste Sporta om de handen in elkaar te slaan met twee sportieve mannen: Nico Mullens en Stijn Witters. Zij zijn de bezielers van de app Go Dare, de eerste sportkalender die alle evenementen in heel België samenbrengt voor de recreatieve sporter.  

 

Hoe ontstond het idee voor Go Dare?

Nico: “Eigenlijk puur uit frustratie. Ik doe triatlons en er is vandaag zo’n breed gamma aan soorten wedstrijden die je kunt meedoen, dat ik totaal geen overzicht meer had. Ik moest ook elke keer op verschillende websites gaan zoeken om informatie terug te vinden. Soms deed ik mee aan een wedstrijd 50 km van huis, terwijl er in mijn eigen buurt ook zo’n activiteit bleek te zijn, waar ik dan niets van wist. Toen dacht ik: er moet een gemakkelijk platform zijn dat dat bundelt. En dat is wat de app vandaag ook doet. De recreatieve sporter die wil gaan lopen, fietsen, zwemmen… kan op een vlotte manier opzoeken waar er wat te doen is en dat in zijn agenda bijhouden. De app is er dus eigenlijk om door de bomen het bos te kunnen zien.”

Stijn: “In de app proberen we zoveel mogelijk informatie van de websites van de organisatoren te verwerken, zodat het onmiddellijk duidelijk is voor de sporter hoeveel iets kost, om hoe laat het begint en waar het te doen is. Dat is basisinformatie waar iedereen meteen over moet kunnen beschikken. De link naar de website plaatsen we er ook altijd bij, als je daar ook een kijkje zou willen nemen. Nu zou je misschien sneller afhaken, omdat je niet meteen alle info vindt op de website. Wij willen het handig maken, zodat je echt voor een wedstrijd kunt gaan.”

Stijn Witters (l) en Nico Mullens (r)

Merken jullie dat meedoen aan een sportevenement voor veel mensen nog een drempel is?

Nico: “Ja. Uiteindelijk willen wij die drempel ook een beetje verlagen. Je kunt in de app bijvoorbeeld aanduiden of je gaat deelnemen aan een evenement en op die manier willen we mensen motiveren. Voor de meesten is meedoen aan zo’n wedstrijd vaak de enige motivatie om te sporten. Als je je hebt ingeschreven voor iets, heb je een reden om ’s ochtends bijvoorbeeld te trainen, en je niet nog eens om te draaien.”

Stijn: “Grote wedstrijden trekken wel gemakkelijk veel volk, maar daar wordt dan ook veel reclame voor gemaakt. Bij ons is iedereen gelijk. Als je een wedstrijd rond de kerktoren organiseert, dan verdient die evenveel aandacht als een grote wedstrijd. Iedereen heeft het recht om in onze sportkalender te staan. Dat is ook onze bedoeling: we willen de meest volledige sportkalender zijn.”

 

Zijn jullie de eerste sportkalender die verschillende sporten bundelt en zoeken met filters toelaat?

Stijn: “Ja! Andere websites lijsten de evenementen gewoon op. Bij ons kun je zoeken op type sport, tijdstip (bijvoorbeeld ‘deze week’), locatie (provincie), en afstand van je ingestelde locatie. In de volgende update van de app komen er nog extra filters bij: naam, afstand, populariteit en datum van de wedstrijd.”

 

Welke sporten staan al in de app?

Stijn: “Naast lopen als sport, kun je zoeken op fietsen, mountainbiken, duatlon, triatlon, obstacle running, trail running en orientation running. We hebben ook een categorie adventure, voor speciale sportevenementen. Verder willen we wandelen dit jaar zeker nog toevoegen.”

Nico: “Het zou leuk zijn als mensen die maar één soort sport doen, door de app ook eens een andere sport uitproberen. Ik geloof wel, naar de toekomst toe, dat mensen meerdere activiteiten zullen doen. Je merkt bijvoorbeeld al dat triatlon een sport is die heel hard opkomt.”

Stijn: “Inderdaad, en dan moet je trainen op lopen, fietsen én zwemmen. Iemand die bijvoorbeeld alleen maar fietst, heeft geen flauw idee van waar er loopwedstrijden zijn. Nu kunnen ze daarvoor de app gebruiken.”

 

Willen jullie sportievelingen ook begeleiden en aansporen om het slim aan te pakken?

Stijn: “Zeker. Het is zoals Sporta ook zegt: verantwoord sporten.”

Nico: “Ik hoor genoeg mensen zeggen: ‘Ik ben beginnen lopen.’ Een paar weken daarna zie je ze dan terug en hebben ze een scheenbeenvliesontsteking. Veel mensen willen bijvoorbeeld ineens vijf kilometer kunnen lopen, terwijl ze er eigenlijk nog maar twee aankunnen. Wij willen echt met structurele partners samenwerken die gezond sporten belangrijk vinden. Bij het lopen bijvoorbeeld, zijn goede loopschoenen onontbeerlijk. Wij zijn van het principe: als je blessurevrij wil trainen en lopen, moet je je loopschoenen met advies kopen. Dus zullen wij in eerste instantie proberen samenwerken met een merk dat loopschoenen met advies aanbiedt.”

Stijn: “Ons doel blijft altijd de sporter vooruithelpen, deels ook door in zee te gaan met organisaties en merken die het voor de sporter nog beter maken.”

 

Nu kun je op de app al een profiel aanmaken. Is het de bedoeling dat er een online community van recreatieve sporters ontstaat?

Nico: “Nu is het profiel dat je aanmaakt nog redelijk basic. Wat eventueel nog kan komen, is dat je je eigen looptrainingen kunt toevoegen, zodat andere mensen met je kunnen meelopen. De app zou ook een soort van marktplaats kunnen zijn. Vandaag zijn er groepen op sociale media waar mensen hun wedstrijdticket doorverkopen na een blessure, maar ook hun sporthorloge of fiets. Via die weg worden bijvoorbeeld ook personal trainers gezocht. Dat zou evengoed een rol kunnen zijn voor Go Dare. Het wordt dan echt een soort sportplatform, dat mensen met elkaar in contact brengt.”

Stijn: “De sportkalender blijft wel altijd onze focus. Nu willen we vooral een goede basis en dan pas vertakkingen gaan uitwerken, stap voor stap. We willen ook vooral evolueren in functie van de gebruikers. Waar hebben zij behoefte aan?”

 

Hebben jullie ook gedacht aan mensen met een beperking?

Nico: “Ja, we willen het absoluut toegankelijk maken voor iedereen. Momenteel werken we al met tags voor de afstanden die je bijvoorbeeld kunt lopen op een evenement, en als er een G-loop bij is, vermelden we dat daar.”

 

Waar komt de naam “Go Dare” vandaan?

Nico: “Het is een samensmelting van ‘go there’ (‘ga naar daar’) en ‘go dare’ (‘durf’).”

Stijn: “Ga er naartoe en heb de moed om deel te nemen! Dan ben je voor ons al een winnaar. Op ons logo zie je ook een klein podium, omdat niet alleen de eerste wint. Iedereen heeft een inspanning geleverd en dat is nog altijd beter dan in je luie zetel blijven zitten.”

 

Nico, jij hebt een architectenbureau, en Stijn, jij bent leerkracht. Vanwaar jullie passie voor sport?

Stijn: “Ik heb vroeger gekart, ben dan beginnen lopen en sinds vorig jaar fiets ik ook. Voor mij is sport echt een uitlaatklep, iets waar ik niet zonder kan. Toen Nico met het voorstel van de app kwam, moest ik dan ook geen twee keer nadenken. Iets doen waar je passie in zit, dat is toch wat iedereen wil? Diezelfde affiniteit met sport zie ik ook in Nico terug. Morgen doen we bijvoorbeeld samen mee aan mijn eerste duatlon. Hij zal mij een beetje coachen.”

Nico: “Ja, ik heb eigenlijk altijd gesport. Eerst voetballen, dan mountainbiken, dan op de koersfiets en ook beginnen lopen. Ik wilde al heel lang triatlon doen en dat is altijd een beetje blijven hangen. Maar zwemmen was een groot obstakel voor mij omdat ik totaal geen crawl kon. Na lessen met een trainer ben ik er dan toch in geslaagd. Voor mij is triatlon de meest ultieme sport, omdat het alles combineert. Ik was vroeger wel heel competitief en prestatiegericht. Zo merkte ik op den duur dat ik bepaalde wedstrijden niet zou meedoen, omdat ik niet goed genoeg getraind was. Nu probeer ik meer te genieten van het sporten zelf.”

Stijn: “Ik zie mezelf echt in jou, ik zit nog in die eerste fase!” (lacht)

Nico: “Tja, we schelen ook een paar jaar, hé. Stijn is 22 en ik ben er 38.” (lacht)

 

Welke updates komen er in de nabije toekomst aan?

Nico: “De kalender staat nu alleen op de app, maar er komt ook een onlineversie van waarbij je niet moet inloggen. Dan kun je de evenementen op je computer bekijken. Organisaties zullen onze kalender dan ook op hun website kunnen inpassen.”

Stijn: “Verder komen er onder andere extra filters en een uitleg over hoe alles werkt als je de app downloadt. Naar volgend jaar toe zouden we dan een update willen met een eigen inschrijvingssysteem. Nu is het soms nogal omslachtig om je in te schrijven voor een evenement. Bij ons zou je eenmalig al je gegevens invullen om daarna met een unieke code je vlot in te schrijven en te betalen via de app. Wij regelen alles voor jou en staan dan in contact met de organisatie. Een tweede update voor volgend jaar is dat je na je deelname je uitslag, foto’s… krijgt op je profiel en zo een overzicht hebt van je tijden en wedstrijden over de jaren heen.”

Dat klinkt veelbelovend!  

 

Meer info over Go Dare? Surf naar https://www.godare.events/. U kunt er ook deelnemen aan een korte enquête en zo een paar loopschoenen winnen!

 

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.