Ground control to Boonen, Tom

Over een rockster in een conservatief milieu

maandag 20/03

Neen, hij heeft bij ons weten nooit zijn haar oranjerood geverfd, meer dan occasioneel aan de drugs gezeten of zich seksueel aangetrokken gevoeld tot mannen, maar in menig opzicht kun je de renner Tom Boonen vergelijken met de zanger David Bowie. De coureur uit Mol onderging ook flink wat gedaanteverwisselingen in zijn leven. Een guitig maar nog ietwat schuchter kopje bij het begin van z'n carrière, een lachende, zelfverzekerde krullenbol in de jaren nadien, een heus nektapijt (!) in 2005 op het WK-podium in Madrid, opvallende bakkebaarden, terugwijkende haarlijn in combinatie met baard, tot de bebaarde kale knikker die we nu kennen. Fashion is hem niet vreemd. Ook sportief was er een metamorfose: van sprinter pur sang tot klassiek renner. Van voorzichtig opkomend talent tot onbetwiste kopman. Van Absolute Beginner tot Hero. This Is Not America, maar Tom Boonen wordt hier wel aanbeden als een wereldster. Let's Dance!

"In menig opzicht kun je de renner Tom Boonen vergelijken met de zanger David Bowie: ook de coureur onderging heel wat gedaanteverwisselingen"

Is er eigenlijk wel iemand te vinden die niet van Tom Boonen houdt? In een tijd dat het Vlaamse wielrennen al stilletjes afscheid had genomen van de flamboyante Frank Vandenbroucke en het moest stellen met saaie pieten als Peter Van Petegem en Johan Museeuw - knappe coureurs, daar niet van! - zorgde Boonen ervoor dat ook koele minnaars van het wegwielrennen overstag gingen, al was het maar voor dat recht-voor-de-raapse interview na de finish of die ranke verschijning van één meter tweeënnegentig op het podium. Boys Keep Swinging!

Is er eigenlijk wel iemand te vinden die niet van Tom Boonen houdt?

Een rockster op de pedalen, daar houden de mensen van. Een aanvaller, dat is wat we willen. Geen renners die alles doen vanuit berekening. Afwachten zou niet in het Vlaamse wielerwoordenboek mogen staan, dat klinkt als een vloek. Hoewel veel minder aanbeden dan Boonen is Greg Van Avermaet ook dat soort sportman: in het verleden verspilde hij vaak nodeloos krachten, maar dat vinden de fans niet zo erg. Winnaars en mooie verliezers, of underdogs, daar draait het om. Al wat tussenin zit, is te verwaarlozen. Philippe Gilbert heeft dat ook kortstondig gehad. En Peter Sagan, uiteraard, dé rockster van het moment: geen Belg, maar wel iemand waarmee de wielerfan zich kan vereenzelvigen. Rebel Rebel!

Merkwaardig: als je een eeuwige Top 10 zou opstellen van Vlaamse renners, dan staat Tom Boonen daar niet eens in. Merckx, Van Looy, Van Steenbergen, De Vlaeminck, Maertens en ga nog maar even door met namen uit ver vervlogen tijden. Hij heeft nooit de Tour gewonnen, of een andere grote ronde. Hij heeft nooit een heuvelklassieker gewonnen. "Tommeke, Tommeke, Tommeke, wat doe je nu?", weerklonk slechts één keer. En toch wordt Boonen gepercipieerd als een van de grootsten aller tijden. Dat heeft hij te danken aan het tijdperk waarin hij actief was, met alle belangrijke koersen live op tv, lange reportages over hem, ontelbare interviews, de opkomst en doorbraak van de sociale media, zijn blijvend jonge, sexy uitstraling. Dat is tegenwoordig belangrijker dan een erelijst, hoe mooi die van Boonen - voor alle duidelijkheid - ook gestoffeerd is. Tom Boonen is op het juiste moment geboren: een man van de eenentwintigste eeuw. Golden Years!

Tom Boonen is op het juiste moment geboren: een man van de eenentwintigste eeuw. Golden Years!

We zullen hem missen, op en naast de fiets. Het wielrennen bij ons zal een stukje saaier worden. Ik wens hem toe dat hij alsnog dat record pakt in de Ronde of die vijfde kassei op de piste van Roubaix. Alleen Roger DV uit het Meetjesland zal hem dat laatste misgunnen, maar dat is dan ook een ouwe knorpot. Zoals Bowie afscheid van het leven nam met een klap, een unaniem toegejuichte nieuwe cd, zo kan Boonen afscheid nemen van het wielerleven met een (twee)klapper: winst in de twee meest tot de verbeelding sprekende klassiekers van het jaar. Ground control to Boonen, Tom: doe het nog één keer voor ons, voor jezelf, voor je plaats in de geschiedenis. Boys Keep Swinging!

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.