Halveer je risico op een hartinfarct

dinsdag 20/08

Genen, we hebben ze allemaal. Ze bevatten de codes voor de aanmaak van eiwitten en bepalen zo de kleur van je ogen, je lengte, je huidskleur, … Ze worden van generatie op generatie doorgegeven. Het is dus niet echt een verrassing dat uit de genen van Raymond Poulidor en Adrie van der Poel een exceptionele wielrenner als Mathieu van der Poel voortkomt. Evenmin is het verwonderlijk dat Luca, de kleinzoon van Eddy Merckx en de zoon van Eduardo Masso (professioneel tennisser in de jaren 80 en 90) een gouden medaille in het hockey op de Olympische Spelen ’16 heeft veroverd. Genen, ze kunnen het leven makkelijk maken, maar ook erg moeilijk. Vraag maar aan de mensen die erfelijk belast zijn met mucoviscidose of met een depressie. Ook het risico op een hartinfarct is familiaal bepaald… hoewel wetenschappers sinds kort weten hoe ze dit kunnen indijken.

Een mens heeft ongeveer 25.000 genen in elk van zijn cellen. Van elk van deze genen heb je een exemplaar van je vader en een exemplaar van je moeder gekregen. Verschillende combinaties van genen zorgen voor een verhoogd risico op hartinfarct. Een familiaal patroon in het risico op hart- en vaatziekten werd voor het eerst beschreven in 1938. Nu men de genetische code van de mens volledig heeft gekraakt, kan men ook uitvlooien welke combinaties van genen voorbestemmen om een hartinfarct te krijgen. Hierdoor kan men eindelijk de vinger leggen op de problemen die sommige families al decennialang achtervolgen. En men kan ook zien dat sommige leden van die families lijken te ontsnappen aan hun tragisch, genetisch vastgelegd lot. Al lange tijd denkt men dat een gezonde levensstijl de genen kan verslaan, maar echte bewijzen waren er nog niet… tot eind 2016. Een studie gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift New England Journal of Medicine ging de uitdaging aan en bestudeerde de genen van 55.685 deelnemers aan 4 studies en hun levensstijl.

Voor elke categorie van genetisch risico zien we dat een gezonde levensstijl ten opzichte van een ongezonde levensstijl een halvering van het risico op een hartinfarct inhoudt.

Het relatief risico op een hartinfarct is in deze studiepopulatie maar liefst 91 % hoger voor de mensen met de slechtste genencombinatie ten opzichte van de deelnemers met de beste genencombinatie. Tot zover geen verrassingen. Wat zou de invloed van de levensstijl kunnen zijn? Vier factoren die een positieve effect kunnen hebben op het risico op hartaandoeningen werden onderzocht: niet roken, niet obees zijn (dit is een body-mass index van minder dan 30), minstens eenmaal per week fysiek actief zijn en een gezond eetpatroon bestaande uit meer fruit en groeten en minder suikers en vlees. Goed scoren op 3 van de 4 factoren volstaat om van een gezonde levensstijl te kunnen spreken. Mensen met een ongezonde levensstijl scoren op geen enkele of slechts 1 van de factoren. De resultaten zijn duidelijk. Voor elke categorie van genetisch risico zien we dat een gezonde levensstijl ten opzichte van een ongezonde levensstijl een halvering van het risico op een hartinfarct inhoudt.

Dit laatste is goed nieuws voor de overheid. Campagnes die de levensstijl van de bevolking willen verbeteren, zullen voor iedereen met genetisch risico op een hartinfarct, een duidelijk positief effect hebben. De resultaten van deze studie geven ook hoop aan de mensen met een hoog genetisch risico op een hartinfarct. Mits een gezonde levensstijl hoeven zij geen schrik te hebben om voortijdig te overlijden ten gevolge van een hartinfarct. Deze gegevens moeten ook een aanmoediging zijn voor mensen met een duidelijk familiaal hartprobleem om het heft in eigen hand te nemen en het lot te snel af te zijn. Gezond eten, niet roken en voldoende beweging volstaan om je bloedvaten open te houden en een hartinfarct te voorkomen. Als je deze 3 factoren onder controle hebt dan volgt de vierde (niet obees zijn) vanzelf.                                

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.