Healthy Heart & Soulfood

BLOEMKOOLCOUSCOUS met PISTACHENOTEN, QUINOA en POMPOEN

dinsdag 13/10
Foodblog Hanne Torfs

Quinoa bevat geen gluten en is rijk aan eiwitten. Om die reden wordt het graan ook wel eens de ‘wonderkorrel’ genoemd en is het de jongste jaren steeds populairder geworden omwille van eettrends als superfoods, raw food en glutenvrij koken. Een uiterst gezond vervangmiddel voor vlees of vis en dus ideaal voor wie graag vegetarisch wil koken.
De nootachtige smaak van quinoa heb ik voor dit gerecht versterkt door het gebruik van pistachenoten. De overheerlijke geroosterde groenten in combinatie met de honing en citroen maken van dit gerecht een ware smaakexplosie. Wat begon als een uit de hand gelopen experiment kroonde ik tot één van mijn favoriete persoonlijke recepten. Ook koud is deze quinoa bijzonder smaakvol!


 

Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten voor 2 personen

150 gram quinoa

groentebouillon

80 gram pistachenoten

halve bloemkool

halve butternut pompoen

handvol scheuten van bijvoorbeeld prei, rode kool of radijs

handvol verse basilicum zonder steeltjes

4 stengels pijpajuin in fijne ringetjes

2 teentjes look

50 gram parmezaan

3 el zwarte rozijnen

1 citroen

8 el olijfolie

4 el honing

zeezout

peper
 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200°C.
Breng 4 deciliter bouillon aan de kook. Spoel de quinoa goed af onder koud water in een fijnmazige zeef of theedoek. Bij sommige verpakte soorten is dit niet nodig, maar de kans bestaat dat het slijpsel dat zich tussen de quinoa bevindt een ‘zeepsmaak’ afgeeft. Wanneer het water kookt voeg je hieraan de quinoa toe. Deze moet gemiddeld 12 minuten koken met een deksel op de pan, maar proef eerst of de quinoa tegen die tijd al gaar is. Indien nodig laat je hem langer koken.

Hak de noten fijn of mix ze even kort in een blender.
Doe nu hetzelfde met de bloemkool tot deze in korrels ter grote van couscous uit elkaar valt.
Plet de look, hak de basilicum fijn en meng deze, tezamen met 4 el olijfolie, 4el honing, het zeezout en peper (naar smaak), onder de bloemkool en de pistachenoten.
Spreid het mengsel uit over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 20 minuten in de oven. Schep ondertussen een aantal keren om.

Schil de pompoen, snijd doormidden en verwijder de pitten. Snijd de pompoen nu in dunne ringen en spreid eveneens uit over een bakplaat. Besprenkel de ringen met de geraspte parmezaan en 3 el honing, zeezout, peper en 4 el olijfolie. Rooster de pompoen eveneens 20 minuten op 200°C of tot je hem moeiteloos met een vork kan doorprikken.

Meng tot slot het bloemkoolmengsel onder de quinoa en voeg hieraan de pompoen toe. Werk af met het sap van 1 citroen, de scheuten, pijpajuin, rozijnen en de laatste eetlepel honing.





 

 



 

 

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.