Healthy Heart & Soulfood

Cannelloni gevuld met amandel-rucolapesto, ricotta en tomatensaus

vrijdag 30/08

Dit gerechtje is verrassend snel klaar! Een combinatie van enkele van mijn favoriete ingrediënten: smeuïge ricotta, gegrilde amandelnoten en knapperige kerstomaatjes afgewerkt met basilicum maakt van dit gerecht een feest. Het ziet er niet alleen mooi uit, het smaakt ook geweldig goed. Je zal er van versteld staan hoe betrekkelijk eenvoudig deze cannelloni te bereiden is. Bovendien is het gerecht vegetarisch, wat niet alleen fijn is voor het milieu, maar ook voor ons lichaam is het voedzaam en gezond. Smakelijk!

Bereidingstijd:  30 minuten + 30 minuten in de oven
 

Ingrediënten voor 2 personen:

1 rode ajuin

2 teentjes look, geplet

700 gram passata

1 handvol basilicumblaadjes + extra om af te werken

10 stuks grote cannelloni (circa 10cm lang)

200 gram kerstomaatjes (bij voorkeur nog aan een takje)

1 tl chilivlokjes

Snuifje kaneel

1 el oregano

Zeezout

Olijfolie

 

Ingrediënten voor de amandel-rucolapesto:

115 gram amandelschilfers

70 gram rucola

25 gram basilicumblaadjes

Sap van 1/2 citroen

225 gram ricotta

Snuifje chilipoeder

Scheut olijfolie

2 el edelgist (optioneel)

Zout

 

Bereidingswijze:

Gril de amandelschilfers in een droge pan, schud ze regelmatig even om zodat ze zeker niet te donker worden. Laat ze afkoelen en doe ze in een mengkom of keukenrobot waarmee je de pesto kunt maken. Voeg er de andere ingrediënten voor de pesto (zie boven) aan toe en mix tot een smeuïg geheel met een staafmixer of keukenrobot. Proef of het mengsel voldoende gekruid is en voeg indien nodig nog wat zout of chili toe. Zelf heb ik een grote pot edelgist in huis, deze vind je in natuurvoedingswinkels en voegt een heerlijk ‘kazige’ smaak toe aan sauzen en pesto’s zoals deze. Maar zonder is deze pesto ook al heerlijk!

Snijd de ajuin in fijne stukjes en laat deze rustig bakken met een scheutje olijfolie in een diepe pan op middelhoog vuur. Voeg na 5 minuten de look toe en bak deze nog even kort mee. Draai het vuur zachtjes en giet nu de passata uit in de pan. Voeg er de chili, kaneel, oregano en een flinke snuf zout aan toe. Laat de saus een kwartiertje sudderen op laag vuur, snijd de verse basilicum fijn (probeer goed te snijden en zeker niet te hakken!) en voeg deze helemaal op het laatst toe aan de passata.
Vul de 10 cannelloni-rolletjes met behulp van een klein lepeltje en/of je handen. Je hoeft deze niet voor te koken, zo zijn ze ook makkelijker te vullen. Schenk de tomatensaus in een middelgrote en diepe ovenschotel en leg hierin de gevulde cannelloni’s. Bedek ze zo goed mogelijk (liefste hélemaal) met de saus, zo garen ze beter!
Was de tomaatjes en leg deze over de cannelloni, de takjes mogen er nog aan blijven. Sprenkel er tot slot nog wat olijfolie overheen en wat zeezout. Zet de ovenschotel nu voor 30min in de oven. Werk af met enkele blaadjes basilicum en serveer warm en recht uit de oven.

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.