Healthy Heart & Soulfood

Caponata Siciliana met zuiderse gehaktballetjes

vrijdag 13/01

Wat ik zo mooi vind aan caponata is dat het een eerlijk gerecht is. Je proeft en ziet alle ingrediënten in pure vorm. Een gezonde en zuiderse verwennerij. Aangezien caponata normaal gezien als bijgerechtje gegeten wordt, heb ik er kruidige gehaktballetjes aan toegevoegd. Noem het een variant op de klassieke ‘balletjes in tomatensaus’ en droom alvast van een reisje naar Italië.  

Bereidingstijd: 60 minuten 

Voor 4 personen 
 

Ingrediënten voor de Caponata: 

1 grote ui, fijn gesneden 

3 teentjes look, geplet 

6 stengels witte selder 

2 aubergines 

125 gram zwarte olijven, zonder pit 

handvol krulpeterselie 

20 gram gezouten kappertjes 
140 gram geconcentreerde tomatenpuree 
1/2 el witte suiker 

2 el witte wijnazijn 

3 dl bouillon (verse of 1 blokje bouillon oplossen in kokend water) 

olijfolie 

peper en zout 

1 ciabatta 

20 gram Parmezaanse kaas 

 

Ingrediënten voor de balletjes:  
600 gram gemengd gehakt 

1 ei, geklutst 
½ el paprikapoeder 
snuifje kaneel 

1 teentje look, geplet 
60 gram broodkruim 

50 gram Parmezaanse kaas, geraspt 

handvol basilicum, fijn gesneden 

peper en zout 

Bereidingswijze: 

Verwarm de oven voor op 185°c.  
Week de kappertjes in een kommetje gevuld met lauw water.  

Snijd de aubergines in blokjes van ongeveer 1 cm.  

Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel ze met olijfolie, peper en zout.  

Zet ze vervolgens een kwartier in de oven en roer ze halverwege eens een keer om.  

Als de aubergines goudbruin kleuren mogen ze uit de oven. Laat de oven aanstaan voor de balletjes. 

Verhit een pan met een scheutje olijfolie op middelhoog vuur en voeg hieraan de fijn gesneden ui toe. Roer enkele minuten om totdat de ui glazig wordt en voeg nu de geplette teentjes look toe.  

Snijd de selder in fijne ringetjes - ook de blaadjes mag je mee snijden - en voeg deze eveneens aan de pan toe. Laat het geheel een vijftal minuutjes stoven. Giet er dan de bouillon bij.  

 

Snijd ondertussen de olijven in fijne ringetjes. Doe de olijven tezamen met de tomatenpuree, aubergines, kappertjes, suiker en witte wijnazijn in de pan en laat deze met een deksel op laag vuur sudderen. Roer af en toe in de pan. Als de caponata iets te dik wordt, mag je er een beetje water aan toevoegen. De groenten moeten uiteindelijk zacht zijn.  
Kruid tot slot met voldoende peper en zout en roer er de fijngehakte peterselie onder.  
 

Voor de balletjes meng je alle ingrediënten in een kom. Neem een met bakpapier beklede bakplaat, rol balletjes van het mengsel en leg ze naast elkaar op de bakplaat. Zet 15 minuten in de oven of totdat de balletjes goudbruin geworden zijn. Snijd er altijd eentje doormidden om te kijken of ze volledig gaar zijn.  

Serveer het gerechtje met enkele sneden geroosterde ciabatta (lekker met olijfolie en wat zeezout!) en besprenkel de caponata met Parmezaanse kaas. 

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.