Healthy Heart & Soulfood

Empanadas met geitenkaas & dadels op een carpaccio van rode bietjes

maandag 22/05

Empanadas zijn gevulde deegpakketjes van Zuid-Amerikaanse oorsprong. Je kan ze vullen met alles wat je zelf lekker vindt én ze zien er bovendien ook nog eens als eetbare cadeautjes uit. Kortom, één van mijn favoriete gerechten! Je kan deze empanadas als snack, voorgerecht of als hoofdgerecht serveren. In dit recept heb ik ze aangevuld met een heerlijk frisse carpaccio van rode bietjes en een sausje op basis van zure room. Geniet van deze verrassend makkelijke empanadas die, met een frisse groene salade erbij, als feestelijk hoofdgerecht kunnen dienen.

Bereidingstijd: 45 minuten

Voor 4 personen

 

Ingredïenten voor de empanadas:
2 rollen kruimeldeeg van de supermarkt
2 ajuinen
2 teentjes look, geplet
8 middelgrote wortels
8 dadels zonder pit
250 ml groentebouillon

200 gram stevige geitenkaas
10 gram bieslook
1 eigeel
olijfolie
peper & zout

Ingredïenten voor de bietcarpaccio:
4 voorgekookte rode bieten
handvol pompoenpitjes (15 gram)
5 gram bieslook
enkele muntblaadjes
zest van 1 citroen
olijfolie
zeezout
zwarte peper

Ingredïenten voor de dressing:
125 gram zure room
sap ½ citroen
enkele muntblaadjes
klein handje bieslook

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 185 graden.
Snijd de ajuinen in fijne stukjes, plet de look en zet een pan met een scheutje olijfolie op middelhoog vuur.
Stoof eerst de ajuin aan en snijd ondertussen de wortels in kleine blokjes. Voeg de wortels en look toe aan de ajuin en laat enkele minuten meestoven.
Giet nu de groentebouillon in de pan en laat deze pruttelen en inkoken terwijl je af en toe in de pan roert. Wanneer de bouillon verdwenen is, zet je de pan van het vuur.
Snijd nu ook de dadels en bieslook fijn en doe deze in een mengkom. Voeg er de wortels aan toe, evenals de geitenkaas die je boven de kom verbrokkelt en meng goed ondereen. Kruid bij met voldoende peper en zout.


Rol nu het kruimeldeeg voor je uit en snijd de vellen in vier gelijke delen. Op elk deeltje schep je enkele lepels van het mengsel. Vouw de vellen toe en druk ze aan de randjes plat met een vork zodat deze een mooie afdruk nalaat.
Bestrijk de vellen met het eigeel en prik er enkele gaatjes in met een vork.
Zet de pakketjes in de oven. Na 15 à 20 minuten zouden deze goudbruin en ietwat krokant moeten ogen.
Inmiddels begin je aan de bietencarpaccio.

Snijd de bietjes met behulp van een mandoline of een groot mes in flinterdunne, ronde plakken. Deze leg je alvast op de borden, ieder plakje mag het voorgaande een beetje overlappen.

Zet een droge pan op het vuur en bak hierin de pompoenpitjes totdat ze beginnen te poffen. Let goed op dat ze niet aanbranden. De pitjes strooi je over de bietjes. 
Snijd het bieslook en de munt fijn en strooi deze eveneens over de carpaccio. Rasp een citroen over de borden, besprenkel met olijfolie, peper en zout.

Voor de dressing meng je de zure room met het sap van een halve citroen, fijngesneden munt en bieslook en peper en zout.


Haal de empanadas uit de oven en leg ze op de carpaccio. Schep er tot slot nog een beetje van de zure room-dressing over.
 

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.