Healthy Heart & Soulfood

Flatbread met aubergine, kikkererwten en gegrilde halloumi

vrijdag 19/10

Flatbread oftewel ‘platbrood’ vind je in verschillende culturen in allerlei vormen en maten. Het bestaat meestal uit zo ongeveer dezelfde ingrediënten als brood van bij de Belgische bakker, maar is dan uiteraard plat. Je kan het makkelijk zelf maken maar voor dit recept koos ik voor een eenvoudig pitabroodje dat je kant-en-klaar in de supermarkt vindt. Ik beleg het feestelijk met een hartverwarmende auberginestoofpot, gemarineerde kikkererwten en mijn favoriete kaas: halloumi. Geloof me vrij, halloumi is fan-tas-tisch lekker! Een feestelijk, door het Midden-Oosten geïnspireerd gerecht met explosieve smaken.

Bereidingstijd: 40 minuten.

Ingrediënten: voor een volledige maaltijd (lunch of diner) voor 2 personen.

  • 2 grote of 4 kleine pitabroodjes
  • 120 gram halloumi
  • 1 pruim
  • 120 gram kikkererwten (8 tot 12u geweekt en 50' gekookt of kikkererwten uit blik)
  • 1 aubergine
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik
  • 1/2 ajuin
  • 3 teentjes look, geplet
  • 2 handen vol platte peterselie, fijn gesnipperd
  • sap van een 1/2 kleine citroen
  • 1 el komijnpoeder
  • pilipili
  • snuifje kaneel
  • olijfolie
  • zwarte peper
  • zout

Ingrediënten voor de frisse yoghurtsaus:

  • 100 gram Griekse yoghurt
  • 1 el citroensap
  • 1/2 el komijnpoeder
  • scheut olijfolie
  • snuifje pilipili
  • zout naar smaak
  • (optioneel: 1/2 teentje look, geplet).

Bereidingswijze:

Verhit een diepe pan met een scheutje olijfolie op middelhoog vuur. Snijd de ajuin in fijne stukjes en doe deze in de pan. Laat de ajuin een vijftal minuten stoven totdat hij glazig is geworden. Snijd de aubergine in blokjes van ongeveer een centimeter en laat deze meestoven. Roer regelmatig en voeg nog een scheutje olijfolie toe indien het geheel te droog is. Voeg er tot slot 2 geplette teentjes look aan toe en laat deze nog een minuutje meestoven. Doe er de tomatenblokjes, 1 handvol fijngesnipperde peterselie, het komijnpoeder, het kaneel, de pilipili en goed wat zout bij en laat verder sudderen op een laag vuurtje. Indien het geheel te droog wordt doe je er nog wat water bij. Het auberginestoofpotje mag nog een beetje lopend zijn.  

Als je de gedroogde kikkererwten zelf geweekt hebt (liefst een dag van tevoren) dan moet je ze nog een 50-tal minuten koken totdat ze beetgaar geworden zijn. (Kikkererwten uit blik kunnen natuurlijk ook, al vind ik deze persoonlijk net iets minder lekker). Doe de kikkererwten in een mengkom. Indien ze uit blik komen giet je ze nog even af en spoel je ze onder koud stromend water. Snipper het andere handvol platte peterselie fijn en doe dit samen met het citroensap van een ½ citroen, 1 geplet teentje look, een goede snuif pilipili, een scheut olijfolie en goed wat zout in de mengkom. Meng alles goed ondereen en zet opzij.

Meng de ingrediënten voor de frisse yoghurtsaus in een mooi kommetje en zet nog even koud.

Bestrijk de 2 grote of 4 kleine pitabroodjes met olijfolie, zwarte peper en zout en leg ze een vijftal minuten onder de grill op de hoogste stand. Draai ze halverwege om totdat ze mooi bruin en wat krokant geworden zijn.

Snijd de pruim ondertussen in partjes van ongeveer een centimeter breed en bak deze kort langs beide kanten met wat olijfolie in een pan op hoog vuur.

Snijd de halloumi in plakjes van ongeveer een centimeter dik en bak deze in een pan met wat olijfolie en een snuifje zwarte peper. Ze worden érg snel goudbruin (dan zijn ze het lekkerst) dus draai ze tijdig om! Haal de plakjes vervolgens uit de pan.

Leg de pitabroodjes op mooie borden en schep hier bovenop de auberginesaus, een schep van de gemarineerde kikkererwten, plakjes halloumi en stukjes van de gebakken pruim. Werk af met een streepje yoghurtsaus en nog wat blaadjes peterselie.

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.