Healthy Heart & Soulfood

Frisse spinazietortilla met geitenkaas en een knapperige koolsalade

maandag 26/06

Aangezien ik ontzettend graag burritos, fajitas en enchiladas eet, kortom alles waar tortilladeeg aan te pas komt, wilde ik graag eens mijn eigen receptje voor deze hartige pannenkoek ontwikkelen. Mijn tortilla oftewel ‘wrap’, is gemaakt op basis van tarwe en een kruidige spinaziepuree waardoor ie frisgroen kleurt. Net zoals bij de Mexicaanse quesadillas heb ik ze opgevuld met al wat fris, knapperig en lekker is. 

Bereidingstijd: 60 minuten voor de tortillas, 30 minuten voor de koolsalade

 
Ingrediënten voor de vulling (4 personen):

200 gram spitskool, in fijne reepjes
4 wortels (zo’n 300 gram), geraspt
½ granaatappel, gepeld
handvol korianderblaadjes (5 gram), fijngesnipperd
1 kleine rode ui, in dunne ringetjes
4 el olijfolie
sap van 1 limoen + 1 extra limoen voor de afwerking
1 grote rode chilipeper, zonder zaadjes en fijn gehakt + 1 extra chilipeper voor de afwerking

½ tl komijnpoeder
peper
zout
150 gram smeerbare geitenkaas (potje)
 

Ingrediënten voor de tortillas (8 stuks):
400 gram zelfrijzende bloem
120 ml warm water
200 gram verse spinazie
1 teentje look, fijngehakt
1 tl komijnpoeder
snuifje cayennepeper
zout
olijfolie
4 el water

Bereidingswijze voor de tortillas:

Zet een grote pot op middelhoog vuur en verhit hierin een scheutje olijfolie.
Voeg er de spinazie, de look en 4 el water aan toe en laat met een deksel op de pot 5 minuten sudderen. De spinazie is klaar wanneer alle blaadjes zacht en slap geworden zijn.
Giet de inhoud van de pot, tezamen met de komijn, de cayennepeper en voldoende zout in een blender of mix met behulp van een mixer tot een gladde massa.

Meng nu de bloem met een stevige snuif zout en 2 el olijfolie. Giet er de spinaziepuree bij en vervolgens beetje bij beetje het warme water. Meng met een houten spatel of bij voorkeur in een mengmachine totdat het deeg mals en niet meer plakkerig is. Is het deeg te droog? Voeg er dan nog enkele el water aan toe. Is het te plakkerig? Gebruik dan iets meer bloem. Kneed het deeg nog een vijftal minuten en zet het dan een halfuurtje opzij, op kamertemperatuur, in een kom die je afdekt met een vochtige doek.

In tussentijd maak je de vulling voor de tortillas (zie onder).

Na aan halfuurtje verdeel je het deeg in 8 gelijke balletjes. Bestuif een glad oppervlak met bloem en rol het deeg, met behulp van een deegrol, zo dun mogelijk uit. Hoe dunner, hoe beter! Zet een droge grote pan op middelhoog vuur en laat deze goed warm worden. Leg hierin 1 tortilla. Keer de tortilla al na een 20-tal seconden om. Je zult merken dat er kleine bruine vlekjes verschijnen. Bak hem zo langs twee kanten en houd warm tussen twee borden. De tortillas moeten nog mals maar natuurlijk wel gaar zijn.

Bereidingswijze voor de koolsalade:
Neem een grote kom en meng hierin de fijngesneden spitskool met de geraspte wortels, de granaatappel, de fijngesnipperde koriander en de rode ui. Meng in een klein kommetje het limoensap met de olijfolie, chilipeper, komijn en een flinke snuif peper en zout. Giet de dressing over de salade heen en meng voorzichtig onder elkaar.

Bestrijk nu twee vellen tortilla langs één zijde met de geitenkaas. Leg de koolsalade op één bestreken zijde en leg het andere vel, met de geitenkaas aan de binnenkant, hierboven op.
Snijd de tortillas met vulling in vier gelijke stukken en herhaal dit tot alle vellen op zijn. In totaal kan je er zo vier maken en heb je in totaal dus 16 stukjes.
Werk af met enkele limoenpartjes en gesneden chilipeper. De salade die je overhebt kan je ook als garnituur gebruiken.

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.