Healthy Heart & Soulfood

GEGRILDE AUBERGINES MET FETA, PRUIMEN EN KROKANTE KIKKERERWTEN

donderdag 10/09

Dit gerecht presenteert mooi als bijgerecht of maaltijdsalade, mits je er nog iets van een frisse, knapperige bladsalade bij serveert, zoals rucola of eikenbladsla. Za’atar is een kruidenmengsel uit het Midden-Oosten, gemaakt van wilde gedroogde oregano, tijm, sumak (gedroogde zure besjes) en sesamzaadjes. Mocht je za’atar niet kunnen vinden in de supermarkt dan kan je het kruidenmengsel alsnog proberen samen te stellen aan de hand van bovengenoemde ingrediënten of je kan het makkelijk online bestellen. 

Gegrilde aubergines met feta, pruimen en krokante kikkererwten

Bereidingstijd: 50 minuten   

Ingrediënten voor 4 personen

Salade:

2 aubergines

2 rode chilipepers

12 miniuitjes of 3 rode uien

4 teentjes look
4 rijpe gele pruimen
400 gram kikkererwten (uitgelekt gewicht)
250 gram feta

oranjebloesemwater

honing
olijfolie
paprikapoeder

8 el za’atar
peper en zout


Dressing:

Handvol bladpeterselie
Handvol muntblaadjes

5 el olijfolie
1 el honing
sap van een halve citroen
peper en zout

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 190°C. Was de aubergines en snijd ze over de lengte, tot aan het steeltje, in een zestal dunne plakken. Meng de za’atar met olijfolie tot een lopende marinade en bestrijk de plakjes met behulp van een lepel of je handen. Spreid de aubergines als waaiers uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd de chilipepers in dunne ringetjes, je hoeft hiervoor de pitjes niet te verwijderen. Plet de ongepelde teentjes look met de zijkant van je mes en leg ze met schil tezamen met de uitjes op de bakplaat. Als je geen mini-uitjes kunt vinden, snijd je de rode uien in halve maantjes.

Besprenkel het geheel met wat extra olijfolie, peper en zout en plaats een 20 à 30-tal minuten in de oven tot de aubergines zacht en de look en uien goudbruin zijn.

Spoel de kikkererwten af onder koud water en laat goed uitlekken. Meng in een kom het paprikapoeder met zout en olijfolie. Voeg hieraan nu de kikkererwten toe en roer om totdat ze rondom gekruid zijn. Spreid de kikkererwten uit over een met bakpapier beklede bakplaat en zet ze in de oven. Laat ze een kwartier roosteren, schep om en laat ze vervolgens nog een tiental minuten in de oven.

Snijd nu de pruimen in partjes, leg ze in een ovenschaal of op een bakplaat en besprenkel ze met honing, een snufje zout en een paar druppels oranjebloesemwater.
Zet eveneens in de oven en laat ze tegelijkertijd met de aubergines en kikkererwten mee roosteren. Ze zijn klaar wanneer ze zacht en licht gebruind zijn. Reken hiervoor op een 20-tal minuten.

Ondertussen maak je de dressing. Snijd hiervoor de peterselie en de munt tot flinterdunne reepjes die je vervolgens nog eens in fijnere stukjes hakt. Vermeng met het citroensap, honing, olijfolie en peper en zout.

Als alles gaar is leg je de aubergines op borden, door de waaierstructuur presenteren ze mooi als basis van dit gerecht, onderaan op het bord. Hier bovenop verspreid je de uitjes, teentjes look die zo uit de schil kunnen worden gegeten, pruimen en kikkererwten. Werk af met feta die je verkruimelt en besprenkel vervolgens met de dressing. Kruid naar smaak met peper en zout.

 

 

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.