Healthy Heart & Soulfood

Gegrilde aubergines met ricotta, artisjok en sardines

vrijdag 02/12

In Lissabon zag ik voor het eerst de prachtig geïllustreerde blikken met sardines. Je kan ze er in tientallen verschillende smaken verkrijgen. Dankzij hun uitgesproken smaak hebben ze niet eens zoveel meer nodig dan wat zeezout en enkele druppels citroensap. In mijn gerechtje laten de gegrilde aubergines en de zachte smaak van ricotta de sardine helemaal tot zijn recht komen. Je zult merken dat het erg makkelijk te bereiden is en bovendien ook licht verteerbaar.

Bereidingstijd: 35 min

 

Ingrediënten:

2 grote of 4 kleine aubergines

200 gram artisjokharten

80 gram sardines natuur of in olijfolie (uitgelekt gewicht)

20 gram bieslook

1 teentje look, geplet

1 rode chilipeper

250 gram ricotta

zest (geraspte schil) van 1 citroen

zwarte olijven

zakje rucola

olijfolie

paprikapoeder

peper

zout

 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 185 graden.

Snijd 15 gram van de bieslook fijn en doe deze in een mengkom.

Verwijder het steeltje en de pitjes van de chilipeper en snijd hem zo fijn mogelijk.

Doe de chili nu samen met het geplette teentje look, de citroenzest, een scheutje olijfolie, voldoende zout en de ricotta in de kom en meng alles goed onder elkaar.

 

Snijd de aubergines in de lengte doormidden.

Laat de steeltjes eraan, je kan ze uiteindelijk niet mee opeten, maar ze presenteren mooi.

Kerf met een scherp mesje schuine streepjes in de binnenkant van de aubergines.

Als je dit in beide richtingen doet vormen de streepjes tezamen kleine ruitjes.

 

Meng in een kommetje een scheutje olijfolie met een theelepel paprikapoeder, een snuifje zout en peper.

Bestrijk de aubergines rondom rond met het mengsel.

Zet ze vervolgens met de schil aan de onderkant op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze 25 minuten bakken in de oven.

Snijd intussen de artisjokharten doormidden.

 

Als de aubergines zacht geworden zijn, haal je ze uit de oven en bestrijk je ze royaal met het ricottamengsel.

Hierbovenop leg je de artisjokharten en enkele stukjes sardine die je bijkruidt met peper en zout.

Zet de aubergine vervolgens weer voor 10 minuten in de oven.

 

Werk het gerecht af met enkele blaadjes rucola, een scheutje olijfolie, zwarte olijven en gesnipperde bieslook.

 

 

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.