Healthy Heart & Soulfood

Gevulde portobello met spinazie-risotto van parelgerst uit de oven

donderdag 06/12

Een portobello, oftewel een reuze kastanjechampignon, laat zich lekker makkelijk vullen! Voor wie van deze groente houdt, is dit een heerlijk en hartverwarmend gerecht voor op koude dagen. De gebruikelijke risottorijst heb ik vervangen door parelgerst, een verrassend lekkere én voedzame graansoort.  

Bereidingstijd: 60 minuten
 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 ajuin
  • 2 teentjes look
  • 4 Portobello champignons
  • 200 gram Parijse champignons
  • 250 gram jonge bladspinazie (vers)
  • handvol verse basilicum
  • 1 klein zakje rucola
  • 1 klein bakje kerstomaatjes
  • 225 gram parelgerst
  • 100 ml witte wijn
  • 750 ml groentebouillon
  • 100 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 50 gram hoeveboter
  • olijfolie
  • zwarte peper & zout

Bereidingswijze:

Zet een diepe pan op een middelhoog vuur en verhit hierin een scheutje olijfolie. Versnipper de ajuin en laat deze een vijftal minuten stoven totdat hij glazig geworden is. Plet nu de twee teentjes look en roer deze met een houten lepel onder de gestoofde ajuin.
Snijd de Parijse champignons in plakjes van ongeveer een halve centimeter en laat ze meestoven totdat ze lichtjes beginnen te kleuren.

Doe nu de helft van de boter (25 gram) in de pan tezamen met de parelgerst.
Laat de boter smelten en de gerst enkele minuutjes meestoven.
Giet er de 100 ml witte wijn over en laat deze onder voortdurend roeren rustig verdampen.

Nu kan je de groentebouillon in een vijftal porties over de gerst uitgieten. Blijf goed roeren met een houten lepel en telkens de bouillon verdampt, giet je er weer een portie over. Zo kan de gerst rustig garen en de smaken opnemen.
Proef of de gerst inmiddels al wat zachter geworden is. Hij mag wel nog beetgaar zijn! Gebruik desnoods niet alle of indien nodig zelfs meer bouillon.

Draai of zet het vuur nu zo laag mogelijk en voeg er de spinazie, die je best eerst wat fijner hakt, aan toe. Je zal zien dat deze makkelijk ‘smelt’ in de gerst. Snijd de basilicum fijn en voeg ook deze aan de pan toe. Snijd de overige 25 gram van de boter in kleine blokjes en roer deze tezamen met 60 gram Parmezaanse kaas onder de gerst. Kruid goed bij met zwarte peper en indien nodig nog wat zout. Zet het vuur nu helemaal uit en laat de pan – bij voorkeur met een deksel er op – nog een 15tal minuten staan.

Verwarm de oven nu voor op 185°C en vul ondertussen de 4 portobello champignons met de risotto. Zet ze 15 minuten in de oven en werk af met een handvol rucola, olijfolie, kerstomaatjes, peper en zout en de rest van de Parmezaanse kaas.

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.