Healthy Heart & Soulfood

Glutenvrije pizza van bloemkoolquinoa met avocado & courgette

dinsdag 03/05
Hanne Torfs Foodblog

Een knapperige pizza die gezond, vol van smaak en toch niet vet is? Hier lees je het recept voor de ultieme deegvervanger die je energie en voldoening geeft. Deze mini-pizza’s zijn niet alleen prachtig om naar te kijken, ze smaken en ruiken bovendien ontzettend goed!
Beleg ze met jouw favoriete ingrediënten of probeer eens mijn onderstaande toppings uit. 

Bereidingstijd: 45 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
 

Voor de pizzabodems (8 stuks):
 

1 kleine bloemkool
120 gram quinoa
2 teentjes geplette look
½ bosje verse peterselie
klontje gesmolten roomboter
3 eieren
100 gram parmezaanse kaas, geraspt
4 dl bouillon
peper en zout

Breng 4 deciliter bouillon aan de kook. Spoel de quinoa goed af onder koud water in een fijnmazige zeef of theedoek. Bij sommige verpakte soorten is dit niet nodig maar de kans bestaat dat het slijpsel dat zich tussen de quinoa bevindt een ‘zeepsmaak’ afgeeft. Wanneer het water kookt, voeg je de quinoa toe. Deze moet gemiddeld 12 minuten koken met een deksel op de pan, maar proef eerst of de quinoa tegen die tijd al gaar is.  Laat hem indien nodig langer op het vuur.

Snijd de bloemkool zo fijn mogelijk zodat hij in piepkleine korreltjes uit elkaar valt.
Breng een pan met gezouten water aan de kook en voeg hieraan de bloemkool toe. Laat deze 3 minuten koken en spoel af onder koud water. Gebruik hiervoor een fijne zeef of theedoek opdat de bloemkool je niet ontglipt.
Laat de bloemkool goed uitlekken en help hem hier een handje bij door het geheel met een lepel plat te drukken in de zeef. Het is namelijk erg belangrijk dat de bloemkool niet meer al te vochtig is.

Meng de bloemkool met de quinoa in een grote kom en voeg hieraan de fijn gesneden peterselie, het klontje boter, de look, eieren en geraspte kaas toe. Kruid met peper en wat zout.

Verwarm je oven voor op 180°c.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak balletjes van het mengsel ter grootte van een tennisbal. Druk de balletjes voorzichtig plat waarbij je de randen ook stevig aandrukt met behulp van een lepel. Op dit moment kunnen ze nog wel eens uit elkaar vallen dus belangrijk om ze zo stevig mogelijk tot een ronde bodem te vormen.
Zet de bakplaat in de oven en tot de bodems mooi goudbruin en stevig geworden zijn (ongeveer 25 minuten). Op dit punt zouden ze niet meer makkelijk mogen breken.

 

Voor de avocadotopping:


2 avocado’s in dunne schijfjes
100 gram geraspte kaas, bij voorkeur oude kaas
2 rode chilipepers in fijne ringetjes
olijfolie
zeezout en zwarte peper

Eens je de bodems uit de oven hebt gehaald kan je ze beleggen met bovengenoemde ingrediënten. Besprenkel ze met enkele druppels olijfolie en kruid met peper en zout.
Zet de pizza’s vervolgens nog een vijftal minuten onder de grill of totdat de kaas heerlijk gesmolten is.

Voor de courgettetopping:

1 courgette in dunne slierten geschild
1/2 potje ricotta
2 takjes munt, fijn gesneden
olijfolie
zeezout en zwarte peper
handvol kerstomaatjes
zest van ½ citroen


Versier de helft van de pizzabodems met de courgetteslierten, enkele schepjes ricotta, kerstomaatjes, wat citroenzest, de munt, peper en zout en tot slot de olijfolie.
Zet net zoals de avocadopizza’s vijf minuten onder de grill. 

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.