Healthy Heart & Soulfood

Groene lasagne met spinaziepesto, champignons en feta

woensdag 02/11

Niets beter dan een smaakvolle lasagne om deze koude herfstdagen mee te verzachten. Een variant op het klassieke en bovenal rood gekleurde gerecht is mijn groene lasagne, boordevol gezonde en verrassende ingrediënten. Lekker knapperig met een frisse rucolasalade erbij. 

Bereidingstijd: 60min

Ingrediënten voor 4 personen

 

Ingrediënten voor de lasagne
600 gram champignons
300 gram feta
lasagnevellen
zwarte peper
zout


Ingrediënten voor de spinaziepesto

1 zak (+-400 gram) jonge bladspinazie
3 teentjes look
100 gram Parmezaanse kaas, geraspt
75 gram walnoten
bosje basilicum (+- 20 gram)
half bosje krulpeterselie (+- 30 gram)
zest van 1 citroen
125 ml olijfolie
zwarte peper
zout


Ingrediënten voor afwerking:

100 gram rucola
stengel pijpajuin

Bereidingswijze voor de spinaziepesto

Doe drie grote handen spinazie, de teentjes look, 80 gram Parmezaanse kaas, 75 gram walnoten, basilicum, de citroenzest, peterselie en olijfolie tezamen met voldoende peper en zout in een blender. Of doe de ingrediënten in een kom en maak gebruik van een mixer.
Mix ze vervolgens tot een smeuïge pesto.
Kruid naar smaak bij met extra peper en/of zout indien nodig.
Snijd nu nog eens vier grote handen spinazie in fijne reepjes en meng ze met behulp van een vork onder de pesto.

Bereidingswijze voor de lasagne

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Maak de champignons proper door er eventuele aarde met een mesje af te schrapen en een klein stukje van het steeltje te verwijderen. Snijd ze nu in dunne plakjes. Verhit een scheut olijfolie op middelhoog vuur. Doe de champignons in de pan – doe de pan niet te vol zodat alle champignons de onderkant kunnen raken – en draai ze pas na een tweetal minuten om. Zo worden ze mooi bruin. Kruid ze met peper (zout zorgt ervoor dat er teveel vocht vrij komt en daar worden ze dan weer platter van).

Neem een grote ovenschotel en bedek de onderkant met een laagje pesto. Hier bovenop leg je enkele lasagnevellen - kijk goed op de verpakking of je ze al dan niet moet voorkoken - gevolgd door de champignons en verkruimelde feta. Dek ook deze laag af met lasagnevellen en bestrijk ze op hun beurt weer met pesto. Ga zo door tot de schotel gevuld is. Wel handig om als bovenste laag met champignons en feta te eindigen. Hierover strooi je de overgebleven 20 gram van de Parmezaanse kaas. Druk de lasagnevellen goed in de pesto zodat ze voldoende vocht kunnen opnemen.

De lasagne is klaar wanneer alle vellen zacht geworden zijn.
Werk af met enkele blaadjes rucola en fijngesneden pijpajuin.  

 

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.