Healthy Heart & Soulfood

Indische dahl met kruidige yoghurt

vrijdag 26/08

Zelf ben ik niet zo vertrouwd met de Indische keuken. Ik wilde me dan ook graag laten inspireren door de traditionele ‘dahl’ (wat zoveel betekent als ‘gebroken peulvrucht’), omdat dit gerecht relatief makkelijk en snel te bereiden is. 
In de westerse keuken zijn we niet zo vertrouwd met het exotische aanbod van kruiden die vaak in India worden gebruikt. Om die reden is het handig om met kruidenmengsels zoals ‘garam masala’ te werken, dat in de meeste grote supermarktketens verkrijgbaar is.
Deze dahl oogt simpel maar zal iedereen ongetwijfeld verrassen met zijn rijke smaak en wonderlijke geur. 

Bereidingstijd: 45min

Ingrediënten voor 4 personen

 

Ingrediënten voor de dahl:
300 gram rode linzen
400 gram tomatenblokjes uit blik
3 teentjes look, fijn gehakt
1 grote ajuin
250 ml kokosmelk
½ liter water
1 granaatappel
garam masala
kurkuma
cayennepeper
25 gram verse gember, geraspt
verse koriander
geraspte kokos
naan (Indisch brood)
olijfolie
zout
 

Ingrediënten voor de yoghurtsaus:
150 gram yoghurt
sap van 1 citroen
1 geplet teentje look
6 el olijfolie
1/2 el komijnpoeder
snuifje cayennepeper
zout

Bereidingswijze

Snijd de ajuin fijn en plet de look.
Zet een grote pot op middelhoog vuur en verhit hierin een grote scheut olijfolie.
Voeg hieraan de ajuin toe en roer vijf minuten.
Voeg er de look, zout en verse gember aan toe.
Wanneer de ui mooi transparant geworden is, laat je 2 el garam masala en 1/2 el kurkuma meebakken.
Vervolgens doe je ook de tomatenblokjes in de pot. Laat ze twee minuten stoven.
Voeg de linzen toe en roer ze goed om met de kruiden. Deze mogen 1 à 2 minuten meebakken.

Doe er nu de halve liter water en kokosmelk bij.
Zet het vuur iets lager, het deksel op de pot en laat 15 minuten sudderen.
Laat de dahl zachtjes pruttelen zodat de linzen het vocht goed kunnen opnemen en uiteindelijk helemaal zacht worden.
Indien nodig kan je er meer water aan toevoegen.
De dahl moet lopend en vochtig blijven, als een smeuïge pap.

Kruid de dahl met een snuifje cayennepeper, het gerecht mag best een beetje pittig zijn. Dus wees zeker niet té voorzichtig.
Proef of de garam masala en zout voldoende aanwezig zijn en kruid naar smaak bij.

Pel de granaatappel en rooster de naan volgens de instructies op de verpakking.
Deze kan je natuurlijk ook makkelijk zelf maken, op internet vind je talloze recepten. Intussen meng je de ingrediënten voor de yoghurtsaus.
Deze sprenkel je als afwerking – met behulp van een lepel - over de dahl, tezamen met enkele blaadjes koriander, granaatappelpitjes en geraspte kokos.
 

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.