Healthy Heart & Soulfood

Indische linzenballetjes met kurkuma, bloemkool en koriander

dinsdag 31/10

Deze hartverwarmende balletjes zijn zo heerlijk zoet en kruidig dat ik ze de hele dag zou kunnen eten. Ook koud vind ik ze lekker! Garam masala is een Indisch, geroosterd mengsel van specerijen dat je nagenoeg in elke supermarkt kunt vinden. Dit eenvoudige recept brengt je in een handomdraai naar exotische oorden. Persoonlijk vind ik deze balletjes erg lekker met mijn favoriete tomatencurry (zie onderaan).

Ingrediënten voor 20 kleine balletjes:
 

200 gram groene linzen

¼ bloemkool (250 gram)
1 ajuin

2 teentjes look
2 tl kurkuma

1 el garam masala (Indische kruidenmengeling)

15 gram verse koriander

cayennepeper

zest van 1 citroen
50 gram zwarte rozijnen
1 ei
4 el bloem
kokosolie
zout

Bereidingswijze:
 

Verwarm de oven voor op 185°C.
Kook de linzen in gezouten water volgens de instructies op de verpakking.
Laat ze heel goed uitlekken in een vergiet en druk hiervoor de linzen goed aan met de achterkant van een grote lepel.
Verhit een pan met een tl kokosolie en stoof hierin de gesnipperde ajuin.
Voeg er de kurkuma en garam masala aan toe.
Snijd de bloemkool in kleine stukjes van ongeveer een halve centimeter en laat ze nog een vijftal minuten meestoven. Giet een klein beetje water in de pan, zo kan de bloemkool makkelijker gaar worden.
Pluk de blaadjes koriander van hun steeltjes en snijd deze steeltjes fijn. Voeg de steeltjes toe aan de pan tezamen met de twee geplette teentjes look, de rozijnen, een stevig snuifje cayennepeper, zout en de citroenzest.     
Doe de linzen in een grote mengkom en voeg hieraan 1 ei, 4 el bloem, de fijngesneden blaadjes koriander en het bloemkoolmengsel toe. Als je van pittig houdt raad ik je aan om er nog een beetje cayennepeper aan toe te voegen. Kruid goed bij met zout naar smaak.
Meng alles goed ondereen en vorm kleine balletjes van het mengsel. Doe dit indien nodig met behulp van een lepel rechtstreeks op de met bakpapier beklede bakplaat.
Zet de balletjes 25 minuten in het midden van de oven. Keer halverwege even om zodat ze langs alle kanten een beetje bruin en krokant worden.

Heerlijke tomatencurry met kokosroom

Ingredienten voor 4 personen:

800 gram tomatenblokjes uit blik
100 ml kokosroom (het dikkere gedeelte van een blik of brik kokosmelk)

3 el milde currypasta of Indische kruidenpasta
handvol verse koriander
1 ajuin
1 teentje look
kokosolie

 

Bereidingswijze:
 

Zet een grote pan op middelhoog vuur en verhit hierin een tl kokosolie.

Versnipper de ui en laat aanstoven met het geplette teentje look.
Voeg er de 3 el currypasta aan toe en laat even meestoven.
Giet de twee blikken tomatenblokjes in de pan en laat op zacht vuur pruttelen.  
Voeg er tenslotte de kokosroom aan toe (deze schep je rechtstreeks uit een blik of brik kokosmelk) en laat nog een kwartiertje inkoken totdat de saus iets dikker is geworden.
Roer er tot slot nog de gesnipperde koriander aan toe.
Werk het gerechtje af met nog een beetje kokosroom, koriander en wat rozijnen.

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.