Healthy Heart & Soulfood

Kruidige flatbreads met pittige worteltapenade, baba ganoush en labneh

vrijdag 27/05

Toen ik deze flatbreads voor het eerst bereidde, kon ik maar niet geloven hoe je met zo weinig ingrediënten en op een eenvoudige en snelle manier zo’n overheerlijke broodjes kan bakken. Huisgemaakte broodjes die nog warm uit de oven geserveerd worden met de meest kruidige en luxueuze tapenades, wie wordt daar niet gelukkig van? Dit gerecht presenteert erg mooi als hapje of voorgerecht of je kan het verrijken met een salade voor een royale lunch of zelfs avondmaal. Voor wie niet vertrouwd is met de Libanese keuken kan ik alvast verklappen dat baba ganoush zoveel betekent als ‘overheerlijke tapenade van aubergines’ en labneh een dikke, romige yoghurtbereiding is.
Je kan nog tot vier dagen genieten van deze heerlijke tapenades, gooi dus zeker niets weg!


 

Bereidingstijd: 8u voor de labneh + 45 minuten

Ingrediënten voor 4 personen
 

Voor de flatbreads (12 stuks):

500 gram volle yoghurt

500 gram zelfrijzende bloem
½ zakje bakpoeder
snuifje zeezout
1 el paprikapoeder
klontje roomboter
4 el olijfolie
2 geplette teentjes look
1 tl kurkuma

Neem een grote kom en meng hierin de yoghurt met de bloem, het bakpoeder, het paprikapoeder en zout. Kneed tot een bal. Dek de kom af met een schone handdoek en laat op kamertemperatuur rusten terwijl je in tussentijd de tapenades maakt.
Verwarm de oven voor op 180°c.
Bestuif een werkvlak met wat bloem, scheur een stukje deeg van de bal ter grootte van een tennisbal en rol deze even door de bloem. Druk de bal vervolgens plat tot ie nog een centimeter dik is. Herhaal dit proces tot alle deeg op is.
Leg de flatbreads op een met bakpapier beklede bakplaat.
Meng in een klein pannetje de boter met de olijfolie, de geplette teentjes look en de kurkuma. Als de boter gesmolten is, haal je de pan van het vuur en bestrijk je de bovenkant van de flatbreads met dit mengsel.
Schuif tot slot de plaat in de oven en laat een 15 minuten bakken of totdat ze goudbruin en licht krokant geworden zijn. Serveer met de tapenades.

Labneh:

300 gram volle Griekse yoghurt
kaasdoek of een andere schone katoenen doek
granaatappel
zeezout
zwarte peper
olijfolie

De yoghurt moet minstens acht uur uitlekken voor een optimale smaak en textuur.

Je kan dit gerecht dus best de avond van tevoren even bereiden.
Je legt het doek boven een diepe kom en schept hierop de yoghurt. Maak het doek vast met een knoop of elastiekje tot waar de yoghurt komt.
De yoghurt zal heel wat vocht verliezen en hierdoor dus erg stevig en romig worden.
Je dient het volgens dit recept op met enkele druppels olijfolie, wat zeezout en zwarte peper als ook enkele pitjes van een granaatappel.


Pittige worteltapenade:

6 geschilde wortels, in blokjes gesneden
3 geplette teentjes look
1/2 tl komijn
1 tl paprikapoeder
snuifje chilipoeder of –vlokken
sap van ½ citroen
½ tl sesamolie
1 tl honing
4 el olijfolie
snuifje peper en zout

Verwarm de oven voor op 185°c.
Meng al de ingrediënten voor de worteltapenade in een ovenschaal en bak een 25-tal minuten of totdat de wortel zacht geworden is.
Tot slot doe je deze ingrediënten in een blender of mix je ze met een staafmixer tot een romige en bovenal kruidige massa. Proef of er eventueel extra zout, peper en citroensap aan mag worden toegevoegd.

Baba Ganoush:

2 grote aubergines
2 geplette teentjes look
1 tl paprikapoeder
1 tl gedroogde tijm
sap van ½ citroen
3 el tahin (sesampasta)
1 tl sesamolie
4 el olijfolie
peper en zout

Verwarm de oven voor op 185°c.
Snijd de aubergines in de lengte doormidden en maak enkele diepe sneetjes met een scherp mesje in de bolle, buitenste kant van de groente. Smeer ze langs onderen in met enkele druppels olijfolie en leg ze met deze kant naar beneden op een bakplaat. Sprenkel ook bovenop de aubergines nog wat olijfolie. Laat ze 30 minuten bakken of totdat ze binnenin volledig zacht geworden zijn.
Haal ze uit de oven en laat even afkoelen.
Maak het vruchtvlees los van de schil met behulp van een lepel. Deze zachte binnenkant doe je in een blender of mix je met een staafmixer in een kom tezamen met alle andere ingrediënten. Breng stevig op smaak met peper en zout.
 

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.