Healthy Heart & Soulfood

Kruidige pannenkoekjes met wortelsalade en tzatziki

vrijdag 12/02
Foodblog Hanne Torfs

Hartige pannenkoeken verkies ik boven de klassieke zoete variant. Je kan het beslag op talloze manieren kruiden en ze vullen met fantastische ingrediënten. Dit gerecht heb ik geïnspireerd op de overheerlijke Marokkaanse pannenkoekjes die ik ’s zaterdags wel eens op de markt in Antwerpen eet. Ze zijn rijkelijk gevuld met gemarineerde groenten, zoute feta en druipen van de rijkelijkste (plakkerigste) honing. Voor mezelf en om het gerecht natuurlijk met jullie te kunnen delen heb ik een iets lichtere versie uitgewerkt. Een leuke tip: Maak nog een aantal andere vullingen en laat je gasten zelf hun pannenkoek rollen.

Foodblog Hanne Torfs

Bereidingstijd: 45 minuten
Ingrediënten voor 4 personen

Wortelsalade:

3 teentjes look
1 ui
6 wortels
4 tomaten
200 gram kikkererwten
1 tl sambal oelek of andere pittige saus
1 tl paprikapoeder
½ tl komijn
¼ tl kaneel
peper en zout

olijfolie

Pannenkoekbeslag:
3 eieren
350 ml melk
150 gram bloem
4 stengels pijpajuin
handvol peterselie
peper en zout
 

Tzatziki:
1 komkommer
zest van ½ citroen
sap van ½ citroen
300 gram volle yoghurt

1 geperst teentje look
1 tl witte wijnazijn
1 el olijfolie
peper en zout

 

Extra:

4 grote dadels
4 el agavesiroop of honing
150 gram feta 

Bereidingswijze

Verhit 1 el olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Snijd de ui in kleine stukjes en plet de look. Bak deze vijf minuten tot ze goudbruin kleuren. Voeg hieraan alle kruiden en de sambal toe. Snijd de wortels in kleine blokjes en bak vijf minuten mee met de ui. Voeg nu de tomaten – eveneens in blokjes - toe, zet het vuur iets lager en laat tien minuten sudderen tot het geheel gaar is. Voeg indien nodig een beetje water toe. Kruid bij met peper en zout naar smaak.
Voeg tot slot de kikkererwten toe en laat op laag vuur rusten met het deksel op de pan.

Meng de ingrediënten van de pannenkoekjes goed. Voeg de fijngesneden kruiden pas toe wanneer je een smeuïg beslag hebt. Kruid voldoende met peper en zout. Verhit een el olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg een pollepel van het beslag toe en verspreid goed tot aan de randen. Maak de pannenkoeken niet te dik, je moet ze nog goed kunnen rollen. Draai de pannenkoek na drie à vier minuten om, eventueel met behulp van een groot bord of snijplank zodat de pannenkoek niet breekt. Je kan uit dit beslag voor vier personen twee pannenkoeken per persoon bakken.

 

Voor de tzatziki meng je de yoghurt met alle andere ingrediënten. De komkommer schil je met een dunschiller. De buitenste schil gooi je weg. Je schilt de komkommer tot net aan zijn zaadlijst en mengt de slierten onder het yoghurt mengsel.

 

De wortelsalade leg je tezamen met wat gebrokkelde fetakaas, fijngehakte dadels en honing in het midden van de pannenkoek. Rol hem voorzichtig op en serveer met de tzatziki.

 

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.