Healthy Heart & Soulfood

Mexicaanse falafel met nachos van zoete aardappel en frisse yoghurtdressing

vrijdag 03/03

Falafel is een uitstekende vleesvervanger op basis van kikkererwten. Traditioneel zijn deze balletjes afkomstig uit het Midden-Oosten, maar de jongste jaren zijn ze ook bij ons erg populair. Aangezien ik graag experimenteer in de keuken heb ik op deze kruidige balletjes een geheel eigen variant bedacht die dan weer eerder naar de Mexicaanse keuken verwijst. Geniet straks van een prachtig en kleurrijk bord met smaken van over de hele wereld!

Bereidingstijd: 70'

Ingrediënten voor 4 personen:

4 zoete aardappelen

240 gram kikkererwten uit blik
225 maïs uit blik
1 rode paprika
2 geplette teentjes look
1 rode chilipeper
4 stengels pijpajuin
1 ei
150 gram broodkruim (houd 50 gram apart)
1 el komijn
snuifje kaneel
paprikapoeder
cayennepeper
zout
4 el olijfolie
zonnebloemolie


Voor de guacamole:

2 rijpe avocado’s in fijne blokjes
½ el komijnpoeder
sap van 1 limoen
1 geplet teentje look
1 tl paprikapoeder
1 rode chilipeper, fijn gehakt
peper en zout

Voor de yoghurtsaus:

180 gram yoghurt
2 el olijfolie
sap van 1 limoen
1 teentje geplette look
10 gram fijngehakte koriander
1 el wijnazijn
1 tl komijnpoeder
snuifje cayennepeper
zout

Bereidingswijze:


Verwarm de oven voor op 200°C.

Begin met het maken van de guacamole, deze kan je alvast in de koelkast bewaren tot op het einde van het gerecht. Meng en plet hiervoor alle ingrediënten met een vork in een kommetje.
Doe nu de kikkererwten in een keukenmachine en maal ze helemaal fijn. Je kan hiervoor ook een mixer gebruiken. Voeg er vervolgens de maïs, fijngesneden rode paprika, 2 geplette teentjes look, fijngesneden chilipeper, fijngesneden pijpajuin, 4el olijfolie, het ei, 100 gram broodkruim, 1 el komijn, een snuifje kaneel, 2 el paprikapoeder en voldoende zout bij.
Mix de ingrediënten tot een massa. Roer hiervoor regelmatig om en mix niet té veel, zodat je falafel nog lekker chunky blijft.
Plaats het mengsel een kwartiertje in de ijskast, dan kan je het straks makkelijker kneden.

Snijd intussen de zoete aardappel in dunne plakken van circa 0,5 cm, je hoeft ze hiervoor niet eerst te schillen. Leg ze op een met bakpapier beklede ovenschaal, ze mogen elkaar hierbij niet raken. Bestrijk ze goed met zonnebloemolie, paprikapoeder, peper en zout. Zet de ovenschaal nog even opzij.

Maak nu de falafelburgertjes (circa 4 cm doorsnede), rol ze door een mengsel van 50 gram broodkruim, 1 el paprikapoeder, zout en een snuifje cayennepeper.  
Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met olijfolie en schuif ze in de oven. Draai de burgertjes na 15 minuten een keer om.
Schuif na deze 15 minuten de zoete aardappel in de oven en bak tezamen met de burgers nog een tiental minuten. Houd de burgers goed in het oog! Ze moeten vaster worden maar mogen natuurlijk niet verbranden.

Gedurende de laatste tien minuten van het bakproces maak je de frisse yoghurtsaus.
Hiervoor meng je alle ingrediënten in een kommetje.

Haal de falafel uit de oven en draai de zoete aardappel om, waardoor ie krokanter wordt.
De zoete aardappel mag nu nog een tiental minuten verder bakken tot ie hapklaar is.

Bak de falafel – bij voorkeur – nog twee minuten langs weerszijden in een pan met olijfolie, zo wordt ie helemaal lekker knapperig!

Serveer de falafel met de zoete aardappel, de guacamole en het yoghurtsausje. Een frisse ijsbergsla past uitstekend bij het gerecht. 

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.