Healthy Heart & Soulfood

Pompoen-wortelsoep met tahinidressing en kokos

maandag 05/02

Er zijn weinig gerechten zo bevredigend en troostend als een heerlijke kom dampende soep. Als tussendoortje, voorgerecht of zelfs hoofdgerecht maak je met een verfijnde en rijkelijk gekruide soep de meeste mensen dolgelukkig. Persoonlijk houd ik heel erg van fluweelzachte pompoensoepen en al helemaal wanneer deze afgewerkt zijn met knapperige toppings, zoals geroosterde noten of gegrilde salie. Ook bij dit gerecht mochten de toppings niet ontbreken! Het geeft deze luxueuze oostersgetinte soep iets wat haar voor mij kroont tot koningin van de pompoensoepen. Smakelijk!

Voorbereiding: 35 minuten
 

Ingrediënten voor 1 grote pot soep (ongeveer 2,5 liter)

kokosolie
1 grote ajuin
2 teentjes look
4 stengels groene selder
25 gram verse gember, fijngehakt
8 wortels
1 kleine pompoen (700 gram geschild gewicht, +-1 kg. ongeschild)

1 kaneelstokje
1 tl komijn
1 tl kurkuma
½ tl gerookt paprikapoeder
snuifje chilipoeder
zout
1 L groentebouillon

1 blik kokosmelk (400 ml)
handvol kokosschilfers
1 granaatappel
2 stengels pijpajuin

 

Ingrediënten voor de tahinidressing:
3 el tahini (sesampasta)
handvol krulpeterselie (zonder steeltjes)
handvol koriander (zonder steeltjes)
sap van ½ citroen
klein teentje look
½ el komijn
50 ml water

Bereidingswijze:

Zet een grote pot op middelhoog vuur en verhit hierin 1 el kokosolie.

Snijd de ajuin en selder fijn en stoof deze enkele minuten aan tezamen met de geplette teentjes look en de fijngehakte gember.

Snijd intussen de wortels en voeg deze eveneens toe aan de pot.

Zet het deksel op de pot en schil de pompoen.
Verwijder de zaadjes van de pompoen en snijd hem in kleine blokjes en laat mee stoven.
Doe nu alle kruiden bij de groenten in de pot en laat ze – met het deksel op de pot – nog rustig een vijftal minuten mee stoven.
Giet de bouillon bij de groenten en laat nog een kwartier pruttelen op het vuur of totdat de groenten zacht geworden zijn.
Vis het kaneelstokje uit de pot en mix het geheel zo fijn mogelijk. Ik gebruik hier het liefst mijn blender voor! Giet de gemixte soep nu terug in de pot en roer er de inhoud van 1 blik kokosmelk onder. Als je de soep nog te dik vindt, kan je ze altijd verdunnen door er een beetje water aan toe te voegen.

Maak nu de tahinidressing door alle ingrediënten hiervoor in een blender of met behulp van een staafmixer tot een egale massa te mixen. Houd enkele blaadjes koriander en peterselie over voor de afwerking.

Bak de kokosschilfers in een droge pan totdat ze bruin kleuren.

De gevulde soepkommetjes kan je nu heerlijk afwerken met de tahinidressing.
Giet deze er met behulp van een lepel in terwijl je draaiende bewegingen maakt, zo krijg je speelse streepjes. Strooi er tenslotte de kokosschilfertjes, enkele granaatappelpitjes, fijngesneden pijpajuin en enkele blaadjes koriander en peterselie over. 

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.