Healthy Heart & Soulfood

Quinoaburgers met feta, erwtjes en munt

vrijdag 05/01

Ik ben verzot op het maken van burgers en al helemaal op het eten ervan! Eenmaal je een stevig basismengsel hebt, kan je experimenteren met tal van kruiden, groenten en noten om je burgers op smaak te brengen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Voor deze burgers gebruik ik quinoa als basis omdat deze lekker licht is, nootachtig van smaak en langs de buitenkant mooi knapperig bakt in de oven. Serveer ze met een heerlijke salade of tussen een knapperig broodje met verse groentjes. Ik maakte voor deze gelegenheid een luxueuze koolsalade met een yoghurt-mosterddressing en kappertjes.

Voorbereiding: 25 minuten.

Bakken: 30 à 40 minuten.


Ingrediënten voor 8 burgers

125 gram quinoa
250 ml groentebouillon
200 gram feta
2 stengels stoofprei
1 courgette
125 gram erwtjes (uit de diepvries)
1 ajuin
2 teentjes look
handvol muntblaadjes (8 gram)
handvol basilicumblaadjes (10 gram)
50 gram broodkruim
1 ei
1 el graanmosterd
peper en zout
olijfolie

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 185°c.  
Laat de bouillon koken in een pot op het vuur.
Draai het vuur iets zachter en laat de quinoa, met het deksel op de pot, zachtjes gaarkoken gedurende circa 12 minuten. Laat goed uitlekken.
Zet in tussentijd een grote pan op het vuur en verhit hierin een scheutje olijfolie.  

Snijd de ajuin fijn en stoof die eventjes aan met de geplette lookteentjes.
Snijd de prei in dunne ringen en laat meestoven. Rasp nu de courgette (grof) boven de pan en kruid goed af met peper en zout. Als de groenten gaar zijn geworden, laat je ze goed uitlekken in een vergiet.
Kook vervolgens de (diepvries)erwtjes in vier minuten gaar.   

Doe de quinoa in een grote mengkom tezamen met het ei, de mosterd, het broodkruim, de fijngehakte munt en basilicum, de gestoofde groenten, de erwtjes en de feta die je verbrokkelt boven de kom.
Meng alles goed ondereen en kruid bij met voldoende peper en zout.
Vorm burgers van het mengsel door deze eerst tot de grootte van een kleine tennisbal te rollen en vervolgens plat te drukken op een met bakpapier bedekte bakplaat. Laat in het midden van de oven een 30- tot 40-tal minuten bakken. Keer de burgers halverwege al eens om zodat ze langs beide kanten mooi bruinen.

Serveer de burgers warm met bijvoorbeeld een heerlijke salade of tussen een broodje met frisse groentjes.

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.