Healthy Heart & Soulfood

Sushisandwich met shiitake, rode biet en avocado

dinsdag 11/06

Probeer het maar eens uit te spreken, de naam van dit gerecht. Gelukkig is de bereiding ervan net iets makkelijker! Deze reuze sushi eet je eigenlijk net zoals een klassieke sandwich. Als heerlijke, creatieve lunch of als gewéldig voedzaam tussendoortje. Hij ziet er waanzinnig kleurrijk en origineel uit. Vul de sandwich met jouw favoriete ingrediënten of probeer eens een keer deze verrassende combinatie van avocado, rode biet en shiitake.

Bereidingstijd:  45 minuten, 15 minuten afkoelen
 

Ingrediënten voor 3 grote sandwiches:

250 gram rijst voor sushi

1 wortel (150 gram)

100 gram shiitake

1 rijpe avocado

1 limoen

2 rode, voorgekookte bietjes (150 gram)

enkele blaadjes verse koriander

3 grote vierkante nori vellen (gedroogd zeewier)

2 tl sojasaus

1 el rijstazijn

1 tl sambal oelek

zonnebloemolie
vershoudfolie

Ingrediënten voor de soja-limoensaus:

6 el sojasaus

4 el limoensap (van 1 limoen)

2 el water

2 el zoete chilisaus

1 tl sambal oelek
aantal verse korianderblaadjes, gesnipperd

Bereidingswijze:

Spoel de rijst onder koud stromend water. Laat hem goed uitlekken en breng 375 ml water aan de kook met wat zout. Voeg er de rijst aan toe, zet het deksel op de pan en laat 15 minuten op een laag vuurtje zachtjes koken. Haal de pot van het vuur en laat nog eens 10 minuten rusten. Voeg er tot slot 1 el rijstazijn aan toe en laat afkoelen.

Bereid intussen alvast de groenten voor. Schil en snijd de wortel in uiterst fijne reepjes. Snijd nu de shiitake champignons in reepjes, verhit een scheutje zonnebloemolie in een pan op middelhoog vuur en bak de shiitake hierin enkele minuten. Voeg er 1 tl sambal oelek aan toe en blus vervolgens met 2 tl sojasaus.
Schil en snijd de avocado in lange reepjes. Met de bietjes doe je hetzelfde.
Rol een stukje vershoudfolie uit op je werkblad, zorg dat het iets groter is dan het zeewier-vel (nori) dat je zo meteen gaat gebruiken. Leg hierop het vel nori met één hoek naar je toe en met de gladde kant naar beneden. Maak je handen vochtig en spreid een handvol rijst uit over het midden van het vel (zie foto). Maak een vierkantje van de rijst van ongeveer 1cm dikte, laat de vier hoeken van het vel vrij. Stapel nu je groentjes, laag per laag, op de rijst. Sprenkel er wat limoensap over en enkele korianderblaadjes. Bedek de groenten tot slot met weer een laagje rijst. Plooi de hoeken van het zeewier naar elkaar toe, als een envelopje. Gebruik je vochtige handen om ze stevig aan elkaar te kleven. Plooi er tot slot de vershoudfolie omheen.
Laat de sushi-pakketjes verder afkoelen in de koelkast. Intussen maak je het sausje. Meng hiervoor bovenstaande ingrediënten bij elkaar.
Snijd de sandwiches doormidden met een scherp mes en verwijder de plastiek folie. Je kan de sandwich dippen in het sausje of het sausje er met een lepel over gieten.

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.