Healthy Heart & Soulfood

Toast met pompoenboter, gebakken spek en pecannoten

dinsdag 26/01
Hanne Torfs

De kleur, de geur, de smaken. Alles aan deze toast straalt weelde uit. Door deze bereiding wordt de pompoen zoet en romig. Een zalige en seizoensmaak die mooi harmoniseert met het krokante gezouten spek. Voor als je jezelf of elkaar eens echt wil verwennen met een luxueus ontbijt op bed of brunch met homemade chocolademelk. Omdat rijkelijk eten nu eenmaal fantastisch bij de winter past! Van dit recept kan je nog een hele week genieten. De pompoenboter is immers ook lekker op croissants of pannenkoeken én je maakt er de heerlijkste koekjes mee. Via deze link vind je nog een heel aantal andere mooie toepassingen.  

Hanne Torfs foodblog

Bereidingstijd: 35 minuten

Ingrediënten voor 2 personen
 

1 butternut pompoen
100 gram echte boter, in kleine blokjes
1 tl kaneel
3 el honing
snuifje zout
8 sneetjes dun ontbijtspek
4 dikke sneden brood
25 gram pecannoten
2 takjes krulpeterselie
zeezout
 

Bereidingswijze
 

Verwarm de oven voor op 175°C.
Breng een middelgrote pot water aan de kook op een hoog vuur.
Schil de pompoen en snijd deze doormidden. Verwijder de zaadjes met behulp van een lepel. Snijd de pompoen vervolgens in kleine blokjes en kook deze gedurende vijftien minuten. Wanneer je moeiteloos met een vork doorheen het vruchtvlees kan prikken, is de pompoen klaar en kan je hem afgieten. Spoel de blokjes even onder koud stromend water totdat ze een beetje afgekoeld zijn (helemaal hoeft niet).


Als je een blender hebt, doe dan de volgende stappen in de beker van je machine. Ook met een elektrische mixer kan je de boter bereiden, neem hiervoor dan een kom bij de hand.
Voeg de pompoen in de beker of de kom samen met het kaneel, de honing, de boter en een snuifje zout. Mix enkele minuten op hoge snelheid totdat het mengsel romig en glad geworden is.
Zet de boter even opzij.


Leg intussen de sneetjes brood in de oven als ook de pecannoten.
Rooster ze een vijftal minuten of totdat de sneetjes krokant en licht bruin geworden zijn.
De noten mogen – indien ze nog niet hun intense geroosterde smaak gevonden hebben – nog net iets langer dan het brood.
 

Smelt een klontje boter in een pan en bak het spek aan weerszijden totdat het krokant is.

Haal het brood uit de oven en besmeer rijkelijk met de pompoenboter.

Beleg vervolgens met het spek, de pecannoten (lekker als je ze nog even breekt), enkele blaadjes van de peterselie en een klein beetje zeezout.
De rest van de pompoenboter kan je in een glazen potje of plastiek bakje nog enkele dagen in de koelkast bewaren.



 

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.