Healthy Heart & Soulfood

Tortilla met spinazie, zongedroogde tomaten en burrata

vrijdag 05/07

De basis voor deze overheerlijke zuiderse tortilla leerde ik van de enthousiaste Yaiza, mijn Spaanse vriendin. Ze inspireerde me om te koken met overdreven veel olijfolie, kilo’s look en een flinke scheut temperament. Ik hoop dat ik de ziel van haar goddelijke tortilla heb weten te vatten in dit recept. Een eenvoudig maar hartverwarmend gerecht om te delen als voorgerecht, bijgerecht of simpelweg als hapje. Altijd welkom dus, deze kleurrijke tortilla! Burrata is trouwens een Italiaanse mozzarella met extra veel room. Heerlijk smeuïg, dus.

Ingrediënten voor 4 personen (als bijgerecht):

5 aardappels (450 gram)
3 handen verse spinazie (100 gram)

4 stengels pijpajuin
handvol verse basilicumblaadjes

1 grote ajuin (275 gram)

3 teentjes look
10 zongedroogde tomaten (50 gram)
6 eieren
120 ml melk
150 gram burrata
handvol gemengde sla
handvol kerstomaatjes
4 el pijnboompitten

1 citroen

2 el Provençaalse kruiden

Zwarte peper

Zout

Olijfolie

Diepe pan, bij voorkeur anti-aanbak, minstens 25cm doorsnede

 

Bereidingswijze:

Verhit een stevige scheut olijfolie op middelhoog vuur in een diepe en grote pan.
Schil de ajuin en snijd deze in fijne halve ringetjes. Stoof de ajuin een vijftal minuten aan totdat hij glazig wordt. Schil de aardappels, snijd ze in fijne plakjes en laat ze een vijftal minuten meestoven. Voeg ten slotte de drie teentjes geperste look toe en kruid goed bij met voldoende peper, zout en de Provençaalse kruiden. Was de spinazieblaadjes en snijd ze grof. Voeg ze aan de aardappelen toe en bak kort nog even mee. Voeg ook de grof gesneden basilicumblaadjes, de fijn gesneden pijpajuin én de fijn gesneden zongedroogde tomaten toe.

Klop in een kommetje de eieren met de melk en flink wat peper en zout. Giet het kommetje uit in de pan en draai het vuur nog iets zachter. Laat de tortilla rustig garen in de pan totdat je merkt dat hij onderaan goed stevig geworden is en aan de bovenkant niet al te lopend meer. Met een platte spatel kan je voorzichtig in de tortilla prikken, het lopende eiermengsel zal zo makkelijker kunnen stollen. Na een tien- tot vijftiental minuten kan je de tortilla proberen om te draaien. Gebruik hiervoor een bord of plank die groter is dan de pan. Dek de pan af met het bord of de plank en draai deze nu in één keer om. De tortilla zal nu als een geheel op het bord liggen waardoor je hem weer voorzichtig in de pan kunt schuiven. Zo kan je hem langs weerszijden mooi stevig bakken.

Haal de tortilla ten slotte uit de pan, snijd hem in taartpunten en werk af met de volgende ingrediënten:
Gril de pijnboompitjes enkele minuten in een droge pan op middelhoog vuur zodat ze lichtjes kunnen bruinen. Snijd de kerstomaten doormidden. Rasp een klein beetje van de citroenschil boven de tortilla, sprenkel er wat pitjes en enkele kerstomaatjes over. Snijd of scheur de burrata in kleinere stukjes en leg ook deze bovenop de tortilla. Werk af met een paar slablaadjes, enkele druppels olijfolie en peper en zout.

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.