Healthy Heart & Soulfood

Vegetarische balletjes met zoete aardappel, bloemkool, mozzarella en een avocadodipje

dinsdag 21/08

Niets is zo veelzijdig en appetijtelijk als een lekker rond balletje boordevol smaak! In een krokant en kruidig balletje hoeft zeker niet altijd vlees te zitten, ook met groenten kan je het lekker hartig en smaakvol maken. Aan deze overheerlijke groenteballetjes met bloemkool en zoete aardappel heb ik ook nog mozzarella toegevoegd, wat ze eerlijk gezegd écht hemels maakt.
Het dipsausje op basis van avocado en limoen is dan weer heerlijk fris en romig.
Je kunt de balletjes als voorgerechtje serveren of je maakt er een mooie groene salade bij met een beetje rijst of quinoa als hoofdgerecht. Vergeet ook dan zeker de avocadodip niet, die past echt overal bij.
Je kunt van dit eenvoudige maar overheerlijke mengsel natuurlijk ook mooie burgers vormen!

Bijgerechtje voor 4 personen (circa 35 balletjes)
Bereidingstijd: 50 minuten
 

Ingrediënten voor de balletjes:

1 grote zoete aardappel

1 middelgrote bloemkool

1 grote rode chilipeper

1 handvol basilicum
2 grote teentjes look

150 gram mozzarella, geraspt of zeer fijn gesneden
2 eieren
5 el broodkruim

olijfolie

zout


Ingrediënten voor het avocadodipje:

1 rijpe avocado
4 el platte kaas
sap van ½ limoen
10 blaadjes basilicum
scheutje olijfolie
zwarte peper
zout

 

Bereidingswijze

Zet twee kleine potten met water met een snuifje zout erin op het vuur en laat het water vervolgens koken.
Schil de zoete aardappel en snijd hem in blokjes van een vierkante centimeter. Doe de blokjes in één van de twee potten met kokend water.
Verdeel de bloemkool in kleine roosjes en doe deze in de andere pot met kokend water.
Laat de beide groenten een vijftal minuten koken totdat ze zacht geworden zijn.
Giet de groenten vervolgens goed af (hoe minder water, hoe steviger je balletjes) en doe ze in een grote mengkom. Mix ze kort met behulp van een staafmixer zodat ze toch nog wat van hun textuur behouden.

Plet de teentjes look, versnipper de chilipeper (verwijder eerst de zaadjes), snijd de basilicum fijn en doe deze ingrediënten in de kom bij de geplette aardappel en bloemkool.
Voeg hieraan nog een scheutje olijfolie, peper en een royale snuif zout en de vijf eetlepels broodkruim toe. Van zodra het mengsel niet meer al te heet is, breek je er de eieren boven en meng je ze ondereen. Roer er nu de mozzarella onder. Zet de kom in de ijskast en laat het mengsel rustig – bij voorkeur een halfuurtje tot een uur - afkoelen.
Maak nu de avocadocrème door alle ingrediënten in een blender te doen en ze tot een glad mengsel te mixen. Proef en kruid goed bij met peper en zout indien nodig. Doe het dipje in een mooi kommetje en houd het koel in de ijskast.

Verwarm de oven voor op 185°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal het mengsel uit de ijskast en rol er mooie balletjes van. Maak je handen vochtig zodat het mengsel niet te hard blijft kleven. Je zult zien dat ze nog zeer zacht zijn, maar dat komt volledig goed tijdens het bakken!
Bak de balletjes 20 à 30 minuten totdat ze beginnen te kleuren en stevig geworden zijn.

Serveer ze warm met het avocadodipje ernaast.
Ook koud zijn de balletjes lekker!

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.