Healthy Heart & Soulfood

Vegetarische Lenterolletjes met tofu en mango

donderdag 31/03

Lenterolletjes of springrolls zijn ideaal als aperitiefhapje, voorgerecht of heerlijk gezonde lunch. Dit kleurrijke en uiterst frisse gerecht zal iedereen verrassen en is bovendien gemakkelijk te bereiden. Met de juiste zorg maak je van deze lenterolletjes betoverende pakketjes. Rijstvellen vind je ongetwijfeld in alle Aziatische winkels, maar ook in een doorsnee supermarkt wordt het vaak verkocht.  

Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten voor 4 personen

100 gram rijstnoedels
40 gram sojascheuten
2 wortels, in dunne slierten (makkelijk met behulp van een dunschiller)
½ komkommer zonder schil in dunne slierten (eveneens schillen met een dunschiller)
½ mango in dunne reepjes
1 stengel pijpajuin in dunne ringetjes
5 takjes koriander, fijn gesneden
3 takjes munt, zonder steeltjes en fijn gesneden
½ rode peper, zaadjes verwijderd en fijn gesneden
200 gram tofu
6 grote rijstvellen of 12 kleintjes
zonnebloemolie

Ingrediënten voor de dressing:

4 el zonnebloemolie
1tl sesamolie
3 el limoensap
3 el sojasaus
¼ tl gember
1 teentje look, geplet
½ rode peper in fijne halve ringetjes + pitjes
1 pijpajuin in fijne ringetjes
1 tl suiker

Bereidingswijze

Laat een liter water koken, doe de noedels in een kom en giet er vervolgens het water overheen. Laat ze een zevental minuten weken en giet dan af onder koud stromend water. Druppel wat sesamolie over de noedels, roer om en zet opzij.

Snijd de tofu in dunne plakken. Verhit een paar druppels zonnebloemolie in een pan op middelhoog vuur en bak hierin de tofu goudbruin. Ongeveer twee minuten aan weerszijden.
Neem de tofu uit de pan en zet opzij.

Leg een schone handdoek op je werkvlak, als ook een kom met lauwwarm water. Vervolgens leg je de rijstvellen één voor één een dertigtal seconden in het water of totdat ze soepel geworden zijn. Leg ze vervolgens op de handdoek en dep zachtjes droog met keukenpapier. Wees zuinig met de ingrediënten, zodat je het rijstvel nog makkelijk kan oprollen.
De vulling: een klein beetje noedels, enkele slierten wortel, komkommer, mango, pijpajuin, koriander, munt, de rode peper en plakjes tofu leg je op één lijn van ongeveer drie centimeter breedte, net onder het midden van het rijstvel. Wees zuinig met de ingrediënten zodat je het rijstvel nog makkelijk kan rollen.
 

Je plooit de onderkant van het rijstvel over de vulling heen en vouwt de weerszijden naar binnen toe. Nu kan je het rijstvel naar boven toe verder oprollen. Stop de zijkanten steeds goed vast in de rol. Eenmaal bij het einde toegekomen kleeft het rijstvel zichzelf automatisch vast.
Bij deze is je springroll klaar. Als je grotere vellen hebt gebruikt, kan je ze met een scherp en vochtig mes (dan kleeft het niet) doormidden snijden.

 

Voor de dressing meng je alle bovengenoemde ingrediënten onder elkaar.
Je kan de dressing in kleinere kommetjes serveren zodat iedereen de lenterolletjes naar believen kan dippen.

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.