Healthy Heart & Soulfood

ZALM MET HAZELNOOTKORST EN EEN VENKEL-SINAASAPPELSALADE

donderdag 03/09

Als kind at ik nooit vis. Ik had mezelf wijsgemaakt dat alles wat uit de zee komt per definitie slecht smaakt. Slechts enkele jaren geleden proefde ik voor het eerst met open geest van een gemarineerde witte vis met een korst van broodkruim en verse kruiden. Vanaf die dag werd me duidelijk dat de zee toch lekkere producten kan voortbrengen!

Dankzij hun subtiele smaak kunnen de meeste vissen gecombineerd worden met frisse ingrediënten en voornamelijk de combinatie met citroen, dille en peterselie is voor mij persoonlijk een match ‘made in heaven’.  

Bereidingstijd: 45’

Ingrediënten voor 2 personen

2 zalmsteaks
6 jonge wortelen met loof
1 venkel
2 sjalotjes
2 teentjes look
6 takjes dille
3 el krulpeterselie
1 citroen
1 appelsien
6 el honing
olijfolie
zeezout
zwarte peper
85 gram hazelnoten
2 dikke sneden brood
 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200°C.
Verwijder het loof van de wortelen maar laat er nog een tweetal centimeter aan. Schil de wortelen. Snijd de venkel in dunne plakjes, de sjalotjes in smalle partjes en pers de look. Leg de groenten in een ovenschaal en besprenkel ze met 3 el honing, de peper en het zout.
Bak de groenten een 20-tal minuten, totdat ze makkelijk te doorprikken zijn met een vork.

Gril de hazelnoten 5 minuten en doe ze in een blender of kom tezamen met het brood, de helft van de dille, de peterselie, de rest van de citroen, een snuifje zeezout , 2 el olijfolie en de rest van de honing (3el). Mix het mengsel tot het brood in grove korrels uiteenvalt en de hazelnoten tot kleine stukjes zijn geworden.

Verlaag de temperatuur van de oven tot 180°C. Leg de zalm op een bakplaat of in een ovenschaal met de velkant naar onderen. Spreid het hazelnootmengsel uit over de steaks en laat 15 minuten bakken. De zalm mag binnenin nog mooi roze zijn, maar moet toch ook makkelijk uiteenvallen wanneer je er met een vork in prikt. Zet de oven op grilstand en gril de steaks nog een vijftal minuten zodat de nootjes en het brood mooi bruin en krokant zijn.

Snijd de appelsien, evenals de citroen, ten slotte in fijne partjes waarna je de vliezen verwijdert. Hak de dille fijn en verdeel samen met de appelsien over de gegrilde groenten. Spreid de citroen uit over de zalm.

 

 

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.