Hoe verknoei je een gouden generatie?

maandag 04/07

De Rode Duivels zijn dus uitgeschakeld op het EK Voetbal. In de kwartfinales, zoals verwacht. Niet door Duitsland, maar door Wales, zoals niet verwacht. Een ronde vroeger dan je van de nummer twee van de wereld zou mogen verwachten. Vijf wedstrijden gespeeld, waarvan anderhalve goeie, ook daarin leek Frankrijk op Brazilië. Met Hazard, De Bruyne en Courtois in de rangen, hoe hebben ze dát gepresteerd? Wel, u leest het in het denkbeeldige 'Hoe verknoei je een gouden generatie voor dummies?', een handige handleiding om beneden je niveau te blijven presteren.

©Isosport
Als voetbalbond...

 

1. We stellen een onervaren coach met een groot ego aan. Ik geef onmiddellijk toe, ik vond dat wel een goed idee om vier jaar geleden Marc Wilmots aan te duiden als nieuwe bondscoach om de vaandelvluchtige Georges Leekens op te volgen. Wilmots had zelf op hoog niveau gevoetbald, was als T2 zeer gewaardeerd door de bondscoaches Advocaat en Leekens én door de spelers, en gaf in de oefenpartij tegen Engeland blijk van onbelgische lef, door hoog te verdedigen en snel te storen. Maar die goede, aanvallende voornemens verdwenen algauw voor realisme en dat typische Belgische underdoggevoel. De kwalificatie voor het WK in Brazilië verliep makkelijk, maar het voetbal was matig en de tegenstand miniem. Snel werd ook duidelijk dat de schoenen van de heer Wilmots aan de andere kant van het lokaal stonden: hij liep er een heel eind naast.

2. We geven hem carte blanche. De man met het kamerbrede ego mocht doen wat hij wilde. Hem verplichten om zijn onervarenheid te compenseren door een ervaren staf rond hem te zetten? Ach, kom nou. Laat Marc maar doen. Laat hem zich gerust omringen door jaknikkers. We vinden wel een nieuwe kinesitherapeut of perschef. Marc is de baas.

3. We gunnen hem een niet-resultaatgebonden contractverlenging. Goed idee om hem vóór Brazilië een vierjarig contract tot en met het WK in Rusland van 2018 te laten tekenen? Tja, de resultaten lagen er, dus... Moet daar dan geen clausule in staan waarin minimale resultaten worden overeengekomen? Ik zeg maar wat: kwartfinales op het WK, halve finales op het EK? Sanctiemogelijkheden als hij verbaal uit de bocht gaat tegen zijn eigen opdrachtgever? Nee, dat hoeft niet. Laat Marc maar doen. Wat zeg je, Marc? We betalen je één miljoen euro als we je ontslaan. Is goed. Maar jij ook hé, vriend? Voor wat, hoort wat.

4. We geven hem bovenop die carte blanche alles wat hij verder wil. Extra beenruimte in het vliegtuig voor een verplaatsing die je niet echt transatlantisch kunt noemen? Doe maar. Extra portretrechten omdat hij opdraaft in een programma van een productiehuis dat mee gerund wordt door de aanvoerder van het team? Daar gaan we ons niet mee bezighouden hé! Oei, we hebben vierenhalf miljoen euro verlies geleden vorig jaar. Vlug, we moeten een zondebok zoeken. 't Is allemaal de schuld van de Steven!

"Snel werd duidelijk dat de schoenen van de heer Wilmots aan de andere kant van het lokaal stonden: hij liep er een heel eind naast"
Als bondscoach...

 

5. Ik word alleenheerser. Iedereen die een kritische noot slaakt: buiten! Marc is de baas, een heerser, tactisch meesterbrein, een voetbalgod in het diepst van zijn gedachten.

6. Ik verlies geen tijd. Trainen op automatismen, wie doet dat nu nog in deze tijd? (Dat zowat de helft van de wedstrijden beslist wordt op stilstaande fasen of door zorgvuldig ingestudeerde en goed uitgevoerde trainingsoefeningetjes? Is dat echt?) De spelers doen maar. Daar worden ze toch voor betaald?! Zo houden ze nog wat vrije tijd over om te gaan golfen.

7. Ik omring me met jaknikkers. Zie ook punt 2, 4 en 5. Marc is de enige baas. Vital is zijn onderdanige vriend. De spelers zijn zijn maten. "Ben ik goed bezig of ben ik goed bezig?" Ja hé!

8. Ik lig niet wakker van tactiek, dat is voor losers. Wij zijn zó goed, dat de anderen moeten wijken. Wacht even, spelen we tegen Italië? Oei, dan maar een extra middenvelder. Wat zeggen jullie, jongens? Terug wat meer aanvallen. Allee, doe maar.

9. Ik zeg: het is de schuld van de anderen. Verloren? Ha, ze hebben de briljante tactiek niet uitgevoerd. Gewonnen? Dat heb ik weer goed gedaan. Ze snappen het niet hé, die jonge spelers van tegenwoordig. Wat zegt u: beter begeleiden en op automatismen trainen? Komaan zeg, ze doen maar!

"Wat zeggen jullie, jongens? Terug wat meer aanvallen. Allee, doe maar"
Als speler...

 

10. We mogen ons goesting doen. We doen een beetje wat hij zegt en dan zien we wel. O ja, trainer, mag ik een sigaretje roken? Zeg, trainer, ik moet even over en weer naar Parijs om een contract te gaan tekenen, kan dat? Als de Marc zegt: 'Doe maar', dan doen wij maar hé. Daarom mag de Marc nog wat langer blijven, als het aan ons ligt.

11. We liggen er niet wakker van. De bankrekening blijft gespekt, zo'n toernooi is toch wat overroepen, joepie, vroeger met vakantie, lekker chillen aan het strand met de buddies. Eergevoel is zó twintigste-eeuws!

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.