Like a hurricane

Achter de schermen van Milaan-Sanremo

maandag 21/03
Milaan Sanremo

In de tweede helft van maart gaan we altijd echt naar de koers. Een dag vooraf zijn we ter plaatse en schuimen de hotels af van de Belgische ploegen en/of kanshebbers. Zo ook dit jaar, zoals afgelopen jaar én het jaar voordien. De job van radioverslaggever is niet zo rooskleurig als u denkt.

En zo gebeurde het dat we vrijdagochtend voor het eerst het getaande gezicht van de Colombiaanse sensatie Fernando Gaviria in ons konden opnemen. Het klopt, hij zou perfect in de context van een cocaplantage passen. Maar wat een lijf, wat een priemende kijkers in die oogkassen! Stijn Vandenbergh zegt dat ie lang op kop zal mogen rijden. 

start Milaan Sanremo

Tom Boonen verwelkomt Wout Van Aert. De wereldkampioen veldrijden was een dag eerder te gast bij fietsenfabrikant Colnago, in een dorp iets buiten Milaan. Ernesto, zelf, is intussen al 84 jaar, maar neemt naar verluidt nog alle beslissingen. In zijn museum in de fabriek staan alle Colnagofietsen waarmee toprenners belangrijke dingen hebben gedaan. Inclusief een verguld model dat paus Johannes Paulus II mocht ontvangen. Pètank for tie félo.

We zijn net op tijd bij het hotel van Lotto om de zieke Tim Wellens op te vangen. Eén van de vier Jonge Benen -bent u die term ook beu?- vertrekt naar de luchthaven. We slaan een praatje met de aimabele familie Jürgen Roelandts-Jens Debusschere -die laatste heeft te doen met de ravissante zus van Roelandts- en laten samen met ploegleiders Frison en Sergeant onze gedachten de vrije loop over mechanische fraude. ‘We liepen opnieuw achterop’, schaterlacht Sergeant.

Bij BMC heeft de woordvoerder Greg Van Avermaet en de pers samen aan een tafel gezet. Lekker dicht bij elkaar werkt knusser dan die traditioneel afstandelijke persconferentiesettings. Greg zucht en ondergaat. Alweer diezelfde vragen, zien we hem denken. Pas na het officiële gedeelte, wanneer we informeel informeren naar zijn hielblessure, komen de afhangende mondhoeken weer naar boven. Ontspanning treedt in. 

Naast de Scala van Milaan, tien euro voor een uur ondergrondse parking, hebben de organisatoren de tenoren Sagan, Cancellara en Kristoff samengebracht. De prachtige muurschilderingen trekken meer onze aandacht dan het clichégewauwel van de heren. Begrip daarvoor. Een Italiaans journalist legt Sagan voor dat hij een grote kans maakt om te winnen als hij even goed rijdt als op het WK. Zucht. Incredibile.

Een weekendje shoppen in Milaan is nog altijd in, zo merken we aan de Vlaamsche taal die we bij de start aan het castello sforzesco uit de lucht plukken. Ook al is dit een monument, de koers dan, het aantal toeschouwers is een twintigste in vergelijking met de Ronde van Vlaanderen. Al kan Vicenzo Nibali niet klagen, hij moet de tifosi van zich afslaan.

Het aantal toeschouwers is een twintigste in vergelijking met de Ronde van Vlaanderen

We wurmen ons met de auto tussen de renners die al klaar staan voor de start, in België ONDENKBAAR, om daarna tussen lokale markten en tramsporen het centrum van Milaan te verlaten voor een autorit van 300 kilometer richting de Ligurische kust. Al rijdend lezen we twee verslagjes voor het radiojournaal in en sturen dat via het wereldwijde web naar Brussel. En ja, ook dit jaar zeggen we opnieuw hoe klein die fontein van Sanremo in het echt toch wel is. We schudden Eddy Merckx de hand, 50 jaar na zijn eerste zege op de Via Roma en nu cocommentator van Rodrigo Beenkens bij de RTBF, en proberen van een saaie koers iets boeiends te maken op de radio. Van Avermaet gokt perfect maar aarzelt, Roelandts is alert maar valt stil en uiteindelijk verrast Arnaud Démare zichzelf aan de streep nog het meest.

De volgende ochtend vliegen we vanuit Milaan -na een terugrit op zaterdagavond- naar huis. De gitaarsolo van Neil Young in Cortez the Killer, blijkt een prachtig snijdende soundtrack bij het puntige lappendeken van de witte Alpen. Winnaar Démare zou aan de klink van de auto hebben gehangen, zo vernemen we na de landing. Like a hurricane op weg naar de zege… 

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.