It’s all about genetics!

Sportarts Tom Teulingkx haalt hard uit naar de entourage van Femke VDD

donderdag 17/03
Femke Van den Driessche

Het hart van Dr Tom Teulingkx, een van de meest vooraanstaande sportartsen in Vlaanderen en medisch begeleider van menig jong talent, kromp ineen bij de tv-beelden van een snikkende veldrijdster Femke Van den Driessche geflankeerd door haar onbewogen vader.

Inmiddels hangt haar crossfiets, al of niet met motortje in de zadelbuis, aan de wilgen, maar na lang beraad vindt de dokter de tijd rijp om in de pen te kruipen en grote vraagtekens bij de rol van de entourage te plaatsen. Zijn opinie.

Femke Van den Driessche

Als sportartsen proberen we onze renners zo gezond mogelijk aan de start van een wedstrijd te brengen, ze te begeleiden en op te vangen na de wedstrijd, te verzorgen, te troosten, te leren relativeren en om te gaan met winst, verlies, ziekte, blessure of gewoon een slechte dag.

Juniores en  beloftes. Voor het eerst in de prachtige Belgische wieleroutfit. Eenzaam met twee op een hotelkamer, lang aftellend naar de grote dag, het uur van de waarheid. De stress en het gewicht van het thuisfront en de rest van de teamkaravaan (sponsors, ploegleiders, begeleiders, supporters,…) kloppend op hun publiekgemaakte hoteldeur. Het hoort bij het topsportbestaan, maar ook bij het leerproces van vallen en opstaan. Helaas is het niet iedereen gegeven om met de externe druk en de prestatiedrang om te gaan. Velen zijn geroepen, weinigen uitverkoren. Ook Femke niet, ondanks haar 19 jaar, kinderlijk naïef en dromend van winst en eeuwige roem. Een droom die ook in de andere kamertjes van het bondshotel innig wordt gekoesterd.

"Misschien moeten we als medische begeleiders ons huiswerk wat beter maken"

Omwille van haar ‘raketseizoen’ was haar WK-selectie evident, maar had zij wel degelijk aan de startlijn in Zolder mogen verschijnen? Na de ontdekking van het bewuste motortje werd plots haar prestatie tijdens de Koppenbergcross, twee maanden eerder, duchtig in vraag gesteld. Toen had niemand iets in het snuitje, achteraf is het makkelijk praten. Er is weinig info over inspanningstests gekend: geen wattage per kg, geen lactaatcurve, geen V02max. Heilige en profetische cijfers in de trainingsleer om talent te detecteren en te begeleiden(hoewel een topper meer nodig heeft dan een goed laborapport). Had Femke wel deze basiseigenschappen in huis om de ‘truien’ die ze dit seizoen won te mogen claimen of was het een elektrisch rookgordijn? Misschien moeten we als medische begeleiders ons huiswerk wat beter maken en kijken welke paarden(kracht) we in huis hebben alvorens op medaillejacht te gaan?

‘Om een goede renner te worden, moet je de juiste ouders kiezen’, it’s all about genetics (niet waar Mathieu Van der Poel?) Wel, Femke heeft op dat vlak misschien dubbele pech gehad! Waarschijnlijk erfde ze van haar ouders niet de gewenste motor, maar moest ze het stellen met een normale 4-cilinder, die dan volgens haar entourage eventjes ‘opgetuned’ diende te worden?

Het vermoedelijke bedrog kan ik, met veel slechte wil, nog plaatsen als de fout die iedere sportouder wel eens maakt, zij het in kleinere vorm met minder grote consequenties: ‘Living your dream through your child’. Het voorliegen, daartegen, van een would-be carrière die ooit toch zou ‘ontmanteld’ worden en aansluitend het schaamteloos opvoeren van je eigen dochter op televisie daags na dit wereldschandaal, is het pedagogisch meest droevige dat ik ooit heb gezien: vader die zich de meest onschuldige houding tracht aan te meten zonder enig oogcontact naast (maar eigenlijk mijlenver weg van) zijn bloedeigen huilende dochter die nietsvermoedend het vel van haar vader moet redden? Dit kan je niet op deze frêle schouders laten neerkomen (of vinden de mensen van de pers dat wel?).

Het is onze taak om mensen tegen zichzelf te beschermen en zeker tegen hun malafide entourage. Was dit niet de boodschap van de nieuwe WADA-code? Hard optreden tegen die personen die de ‘afstandsbediening’ misbruiken?

Beste Femke, je hebt het genetisch misschien niet getroffen op wielergebied, maar hopelijk kan je ‘zelf’ je eigen talenten ontdekken in een toekomst die je als 19-jarige moet toelachen. Het is je gegund en laat niemand dit van jou afnemen.

 

 

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.