Kreten en gefluister

Er gebeuren vreemde dingen in ons voetbal

maandag 19/03

In november ga ik tweeënvijftig jaar naar het voetbal - ja, zo oud ben ik al! - en ik hoor het al vertellen sinds ik enigszins bij de jaren van verstand ben aanbeland: op de slotspeeldagen gebeuren er zeer vreemde dingen in ons voetbal. Spelers van clubs die niets meer te winnen of te verliezen hebben, laten al eens een bal passeren, doorgaans secure keepers duiken ostentatief onder simpele voorzetten door, spitsen trappen kansen die ze normaal met de ogen dicht afwerken richting wolkenkrabber achter het stadion. Bij die verhalen horen namen, vaak van bekende spelers, die voor een verdoken zakcentje bereid waren iets minder hun best te doen. Die al eens een opvallend slordige terugspeelbal gaven of hun mannetje lieten lopen, die dan toevallig scoorde. Kreten en gefluister.

©isosport

Niet alle verhalen zullen waar zijn, wij zijn nu eenmaal nogal makkelijk vatbaar voor complottheorieën. Maar ik geloof oprecht dat heel wat van die 'urban football legends' wel degelijk een grond van waarheid in zich hebben. Valsspelen zit diep in de mens: in het gewone, dagelijkse leven, maar ook in de sport. En als men je dan centen biedt om iets te doen waar je zelf niet slechter van wordt, dan...

 

Mozes & de Rode Zee

Het allervreemdst is dat die verhalen vooral opduiken in de populairste sporten, voetbal en wielrennen. Ik heb geen weet van basketters die opzettelijk naast de korf mikken, volleyballers die de bal expres in het net slaan of atleten die in de laatste rechte lijn pardoes struikelen om het een tegenstander makkelijk te maken. Doping - nog zo'n vorm van valsspelen -, daar hoor je wel van in meerdere sporttakken, maar jezelf láten verliezen, meestal omdat je er financieel beter van wordt, dat is blijkbaar eigen aan sjotters en coureurs.

Neem nu de slotspeeldag in de Jupiler Pro League, tenminste het slot van dat gedeelte van de competitie waar de punten nog niet gehalveerd zijn. Eupen en KV Mechelen speelden een strijd op leven en dood (versta: behoorlijk wat tv-rechten versus zeer weinig tv-rechten). Ze begonnen met een gelijk aantal punten aan de laatste wedstrijd, speelden allebei thuis tegen een team uit de brede middenmoot dat niets meer te winnen had, respectievelijk Moeskroen en Waasland-Beveren. Mechelen had één doelpuntje op overschot. Ik heb hun wedstrijd redelijk intensief gevolgd: zeventien minuten voor tijd stond het verdiend 2-0, maar je kan niet zeggen dat de Waaslanders zich bijzonder inspanden om het tij te doen keren. De zaak leek beklonken, tot Eupen in de 73ste minuut scoorde. Toen leek het wel alsof de verdediging van Moeskroen een perfecte imitatie van Mozes (Eupen) & de Rode Zee (Moeskroen) opvoerde. Een kleine Japanner scoorde twee keer met het hoofd tegen een stel reuzen, er werden flaters begaan die je zelfs in de laagste afdelingen van het amateurvoetbal op hoongelach te staan komen.

Vanaf de 73ste minuut leek het wel alsof de verdediging van Moeskroen een perfecte imitatie van Mozes (Eupen) & de Rode Zee (Moeskroen) opvoerde

Per ongeluk of expres? Bij de gefrustreerde Mechelaars klonk: verdacht (dus: omgekocht)! Bij de triomferende Eupenaren klonk een dag later: vijf van onze spelers zijn benaderd om volgend seizoen Achter De Kazerne te spelen. Die tweede aantijging leek me zelfs nog veel concreter dan de eerste, want in deze moderne communicatietijden zou het wel zeer onwaarschijnlijk zijn dat er geen sporen meer terug te vinden zouden zijn van zulke verdachte contacten. Hoe dan ook, niets werd bewezen, er werd geen klacht ingediend, er is dus officieel niets aan de hand. En misschien, waarom niet, zijn die verdedigers van Moeskroen wel stoethaspels en hadden die van Waasland-Beveren er écht geen zin meer in?

 

Henkinet

Bleek, als toemaatje, dat een aantal Eupen-spelers in herkenbaar plunje regelmatig opduiken in het lokale gokkantoor, "maar niet om te gokken op eigen wedstrijden" werd al snel geroepen. En om het schouwspel compleet te maken, kwamen de zwaarste beschuldigingen aan het adres van Moeskroen van een spits die Eupen had uitgeleend aan Mechelen en die in het laatste kwartier drie opgelegde kansen deskundig de nek had omgewrongen. Misschien was hij wel... Nee, toch?

Voetballers die gokken, het is een pijnlijk randfenomeen. Denk aan Olivier Deschacht, die op eigen wedstrijden zou gegokt hebben. "Het was mijn broer", riep de Anderlecht-verdediger. Hij riskeert nog altijd een fikse straf. Herinner u twee seizoenen geleden, toen twee Franse spelers van Oud-Heverlee Leuven ervan verdacht werden op eigen wedstrijden te hebben gegokt. Het ging slechts om wedstrijden van het beloftenelftal, zo wees onderzoek uit. De ene, doelman Rudy Riou, zette na dat seizoen een punt achter z'n carrière, de andere, centrale verdediger Romain Reynaud, mocht nog een jaar blijven in Leuven, en speelt tegenwoordig in de Franse vierde klasse.

Groot was m'n verbazing toen ik een paar maanden geleden het elftal van OH Leuven hoorde omroepen tijdens een match op Beerschot Wilrijk. Invallersdoelman was Laurent Henkinet, die in september 2016 nog was ontslagen bij Waasland-Beveren omdat hij... gegokt had op wedstrijden waarin hij zelf meespeelde, en die drie maanden later een contract mocht tekenen in... Leuven, dat nauwelijks een half jaar eerder die vervelende gokaffaire had beleefd.

Laurent Henkinet, in september 2016 ontslagen bij Waasland-Beveren omdat hij... gegokt had op wedstrijden waarin hij zelf meespeelde, ondertekende 3 maanden later een contract bij OH Leuven, dat nauwelijks een half jaar eerder een vervelende gokaffaire had beleefd

Een beter bewijs dat in het Belgisch voetbal zowat alles kan, is er niet. Clubs steken een dikke middelvinger op naar het publiek. Voor mij moest Henkinet, nog altijd maar 25, niet levenslang geschorst worden, maar drie maanden uitzweten is wel heel erg kort en dan nog eens herbeginnen bij een club met een gokkersreputatie... De voetbaljournalisten keken zoals gebruikelijk de andere kant op. Er werd wel geschreven over die 'aanwinst', maar niet over de merkwaardige samenloop van omstandigheden: de gokkeeper die naar een club met een gokkersprobleem ging. Business as usual.

 

Preventief op zoek

Voetballers zouden niet mogen gokken op binnenlandse voetbalwedstrijden, zoals wielrenners niet zouden mogen gokken op wielerevenementen. Zo eenvoudig zou het moeten zijn. En de voetbalbond zou moeten investeren in het eigen bondsparket, zodat dat de laatste drie speeldagen van het seizoen preventief op zoek kan gaan naar mogelijke valsspelers. Die zijn niet moeilijk te vinden: de stand is wat ie is, de wedstrijden liggen vast, mits wat speurwerk moet je toch kunnen achterhalen waar er verdachte dingen plaatsvinden? En dan bedoel ik niet illegale methodes als het afluisteren van telefoons en dergelijke, maar je kunt toch veel korter op de bal spelen?

Of houden we het liever bij het huidige scenario, met wat stoere verklaringen, verdachtmakingen heen en weer, en uiteindelijk een verdacht resultaat dat niet wordt aangevochten, en dat een half jaar na datum alweer vergeten is? Zo'n landje zijn we dan ook weer wel: als zelfs de zwaarste misdaden hier nooit opgelost raken, waarom zouden we dan opgewonden worden van een bagatel als een gemanipuleerde voetbaluitslag?

Als zelfs de zwaarste misdaden hier nooit opgelost raken, waarom zouden we dan opgewonden worden van een bagatel als een gemanipuleerde voetbaluitslag?

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.