Kwantitatieve obsessie

dinsdag 18/08

198 renners. Zoveel staan er elk jaar aan de start van de Tour sinds er 22 ploegen van 9 renners worden ingeschreven voor de belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar. Die, afgerond, tweehonderd mannen in kleurrijke plunjes worden de eerste week langs smalle wegen, over oneindig veel rotondes en verkeersdrempels gestuurd, in een razend tempo, met heel veel nervositeit die daarbij komt kijken, want alle kopmannen - en dat zijn er ongeveer evenveel als dat er deelnemende ploegen zijn - willen minstens één rit winnen. Niet verwonderlijk dat er al in de eerste dagen topfavorieten sneuvelen bij een van de talloze valpartijen.

32 deelnemende landen. Zoveel mogen er om de vier jaar deelnemen aan de wereldbeker voetbal. Veertig jaar geleden waren dat er nog zestien. Toegegeven, dat was weinig, maar je kreeg wel de elite van het internationale landenvoetbal te zien, al werden sommige continenten flink benadeeld. Vandaag is de eerste ronde zo niet totaal overbodig, dan toch zeer belastend voor de sterren, waardoor de jongste edities heel wat berekenend voetbal met de bijbehorende verveling brachten.

24 deelnemende landen. Zoveel mogen er vanaf volgend jaar meedoen aan het EK voetbal. In navolging van de wereldvoetbalbond FIFA kiest dus ook de Europese voetbalbond UEFA voor méér. In de wetenschap dat meer aanwezige lidstaten zal leiden tot populairdere bestuurders, altijd handig bij volgende voorzittersverkiezingen.

10.768 deelnemers uit 204 landen. Zoveel atleten namen in 2012 deel aan de Olympische Spelen van Londen, verdeeld over 26 sporten. Het Internationaal Olympisch Comité slaakte juichkreten omdat er nooit eerder zoveel dames en heren in korte broek het beste van zichzelf gaven. Akkoord, het Olympisch adagium luidt 'Deelnemen is belangrijker dan winnen', maar moeten die eindeloze preselecties echt?

De paradox is: hoe meer deelnemers, hoe groter de tevredenheid bij de landen en sporters die aanwezig zijn, hoe vervelender of gevaarlijker het evenement zelf wordt. De macht van het getal zorgt voor de onmacht van de prestaties. Het is een al te vaak misbruikte marketingterm geworden, maar 'Less is more' zou wel degelijk van toepassing moeten zijn op de internationale topsport.

"Topsport is niet democratisch. Topsport heeft niets te maken met 'Deelnemen is belangrijker dan winnen'. Topsport wordt bedreven door een elite"

Topsport is niet democratisch. Topsport heeft niets te maken met 'Deelnemen is belangrijker dan winnen'. Topsport wordt bedreven door een elite, die we als toeschouwers willen bewonderen op een moment dat ze hun capaciteiten ten volle kunnen benutten. Met 18 ploegen van 6 renners wordt de Tour niet minder interessant, wel veel veiliger. Met respectievelijk 24 en 16 landen zullen WK's en EK's aan kwaliteit winnen, omdat de Messi's en Ronaldo's zich niet door zes of zeven slopende wedstrijden moeten worstelen. Als het aantal kwalificatierondes wordt beperkt, zullen er spannender momenten te beleven vallen op de Spelen.

Internationale sportbonden moeten van die kwantitatieve obsessie af. Bobo's zijn er niet om populair te zijn, maar om hun sport aantrekkelijker te maken. Als ze daar niet in slagen, moeten we misschien proberen om in eerste instantie al hún aantal te beperken. Ook dat zou de kwaliteit ten goede komen.

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.