In The Long Run #3

Mijn voeten lopen op wolkjes, nu mijn hoofd nog!

vrijdag 23/02
©Sarah Eycken

Beste sportieve lezers, deze week heb ik aanslepende enkelpijn aangepakt door nieuwe loopschoenen te kopen! Meteen daarna ondervond ik echter dat nieuwe snufjes niet zaligmakend zijn… Na een kleine twee maanden lopen moet ik eerlijk zeggen: ik voel het gewoon nog niet.

 

Sinds enkele weken kreeg ik na een twintigtal minuten lopen een stekende pijn in mijn linkerenkel. Toegegeven, mijn loopschoenen zijn al heel oud, pakweg een jaar of zeven, en dus aan vervanging toe. Gelukkig was mijn lieve mama al van plan om me een nieuw paar loopschoenen cadeau te doen… Perfecte timing!

Vorig weekend reden we samen naar een loopspeciaalzaak. Ik deed mijn schoenen en sokken uit en toen ik rechtstond zag de adviseur op slag dat mijn linkervoet wat naar binnen inzakte. Daarna moest ik een stukje lopen op een speciale ondergrond die je voeten en manier van lopen analyseerde. Ook daaruit bleek dat mijn linkervoet naar binnen kantelt wanneer ik loop. 

Gelukkige voeten, gelukkige loper?

Op basis van de test koos de adviseur de schoenen die het best bij mijn voeten pasten. Het eerste paar voelde meteen goed. Geen liefde op het eerste gezicht qua kleur, maar mijn voeten waren wel direct verkocht. Tot slot werd de zool aan de linkerkant een klein beetje verhoogd, zodat mijn voet niet meer naar binnen kan zakken tijdens het lopen. Ik kocht ook langere, spannende loopsokken voor extra ondersteuning.

De volgende dag ging ik vol goede moed lopen met mijn nieuwe aanwinsten. En inderdaad, ik kreeg geen pijn! Ik haalde zelfs de vijf kilometer. Eerlijk, ik heb niet elke week drie keer gelopen, maar het lukt me wel altijd om de training te voltooien. En tóch gaat het niet helemaal zoals ik wil.

 

De echte uitdaging

Als Sporta-redactrice lees ik verhalen van mensen die zo graag sporten, dat ze niet meer zonder kunnen. Ze voelen zich rustiger, sterker en creatiever. Sporten, vaak in de vorm van lopen, verandert hun leven. Misschien loop ik nog niet lang genoeg en waarschijnlijk ben ik te ongeduldig, maar dat magische effect voel ik nog niet.

Dat zorgt ervoor dat ik niet zoveel vertrouwen heb in mezelf. Ik ben dan ook nog eens perfectionistisch ingesteld en voel me een beetje gefaald als ik het schema niet volledig heb kunnen volgen. Waardoor ik dan weer minder goed loop, enzovoort. Ik heb gemerkt dat het grootste obstakel dus niet mijn lichaam is, maar wel mijn geest.

Momenteel loop ik vooral om niet compleet af te gaan tijdens de Ten Miles van Malle en de Antwerp Urban Trail. Voor laatstgenoemde zijn mijn mama, zus, vriend en ikzelf intussen ingeschreven. Op het moment dat u dit leest, heb ik nog een dikke twee weken om te oefenen voor 11 maart. Tijd om in de juiste mindset te komen dus…

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.