In The Long Run #4:

Urban Trail Antwerpen

vrijdag 16/03
©Sarah Eycken

Zondag 11 maart was het tijd voor mijn eerste loopuitdaging: de Urban Trail in Antwerpen. Zeven kilometer doorheen de stad waarin ik ben opgegroeid samen met mijn mama en vriend, oftewel, hoe goed gezelschap het lopen zoveel leuker maakt.

Voor hen die het concept Urban Trail niet kennen, leg ik het eerst kort even uit. Een Urban Trail is een loopevenement waarbij je een stad op een unieke manier leert kennen of herontdekken. Je loopt doorheen monumenten, hotels, musea… en legt zo meestal tussen de 5 en 12 kilometer af. Er wordt geen tijd bijgehouden, omdat je je tempo vaak aanpast, enerzijds aan het verkeer, anderzijds het aantal mensen dat tegelijk een gebouw moet betreden.

©GvA

Samen met mijn mama en vriend nam ik afgelopen zondag deel aan de Urban Trail in Antwerpen. We zouden starten in wave 9 om 11u40 en ons aan het parcours van 7 kilometer wagen. Ongeveer een uur op voorhand waren we ter plaatse aan Park Spoor Noord. We haalden onze T-shirts en inschrijvingsnummers op, we kleedden ons om en daarna was het een beetje zoeken. Wat doen we nu? Nog iets eten? Al naar het toilet? Leggen we onze spullen in de lockers of geven we ze af? Het werd het laatste.

 

De gevreesde trappen van het Hilton hotel

Eenmaal aangekomen bij de bewaarplaats voor sporttassen, bleek dat er amper nog plaats was. We repten ons dus snel terug naar de lockers, waar zorgwekkend veel mensen aan lockerdeurtjes aan het morrelen waren. Gelukkig was er nog eentje vrij… Daarna passeerden we langs de mobiele toiletten en was het tijd om aan te schuiven voor het vertrek van wave 9.

Na het uitvoeren van een letterlijke, gezamenlijke wave, vertrokken we. De eerste stop was Bibliotheek Permeke, waar we langs lezende en werkende bibgangers liepen. Daarna gingen we verder door naar het Koninklijk Atheneum, onder andere rond de speelplaats met zuilen (voor hen die ook bij de Jezuïeten in Antwerpen schoolgelopen hebben: hier kreeg ik collegeflashbacks). Iets later kwamen we bij de UGC Cinema’s, waar we een groot aantal trappen overwonnen en door een van de cinemazalen liepen. Hier hielden we een eerste fotostop.

De volgende halte was het Hilton hotel, gevreesd door de vele trappen die aan de grote balzaal voorafgaan. Wel, ik kan je zeggen, de trappen waren het waard. Ik zag de grootste, meest sprankelende kroonluchter die ik ooit gadesloeg en pikte tegelijkertijd een balletvoorstelling mee.

 

“Eentje is geentje”

Bij de volgende stop, Café Pelikaan, sneuvelden enkele lopers. De zorgvuldig geplaatste bierglazen op de toog speelden daar waarschijnlijk een grote rol in... Wij kwamen echter niet in de verleiding en liepen dapper door naar de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten: een onbekende parel voor ons, verstopt in het groen. Tot slot liepen we door het Felix Pakhuis, over de Fietsbrug en langs de AP Hogeschool.

Moe maar voldaan finishten we samen na 1u18min. Ik wil vooral graag mijn twee medelopers bedanken – zij zijn niet van mijn zijde geweken. Ze deden me de moeilijke momentjes zo vergeten en hebben me getoond dat ik al meer kan dan ik zelf denk… Nu verder trainen en op naar die 16 kilometer! Afspraak op 20 mei voor de Ten Miles van Malle.

U loopt toch ook?

 

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.