Onze favoriete podcasts voor tijdens het sporten

vrijdag 21/09

Ben je je afspeellijst vol grijsgedraaide muziek beu? Heb je zin om tijdens het sporten iets bij te leren, een spannend verhaal te volgen of gewoon eens goed te lachen? Dan zijn deze podcasts misschien wel iets voor jou.

Podcasts zijn vandaag populairder dan ooit. Voor wie ze toch niet zou kennen: het zijn audiobestanden over elk mogelijk onderwerp die je online kunt beluisteren of downloaden. Ideaal voor wanneer je even iets anders wilt tijdens het sporten. Weet je niet waar te beginnen? Wij bundelden hier alvast enkele van onze favoriete sportpodcasts.

The Runner’s World Show

Deze podcast telt 70 afleveringen van ongeveer een uur en is een aanrader voor lopers (of zij die interesse in de sport hebben). In de episodes komen onder meer verhalen van lopers, interviews met grote namen in de loopsport en informatie van experts over uitrusting, blessures, trainingen, voeding… aan bod.

 

TED Talks… & TED Radio Hour

De slogan van TED (Technology, Entertainment, Design) is niet voor niets “Ideas worth spreading”. Op een TED-conferentie krijgen sprekers de kans om kort een idee voor te stellen aan een breed publiek (dit zijn de befaamde TED Talks). De sprekers en hun onderwerpen variëren enorm en de presentaties worden vaak online beschikbaar gemaakt. Zo is er een podcast met TED Talks (onder andere “TED Talks Health”, “TED Talks Business”…), maar ook een langere podcast “TED Radio Hour”, waarin een spreker geïnterviewd wordt over zijn idee. De recentste gaat bijvoorbeeld over het maken van keuzes en de impact die ze hebben.

 

Het Foute Elftal

Voetbal kan natuurlijk niet ontbreken in het lijstje. Joost Houtman, toevallig ook één van mijn voormalige leerkrachten Nederlands, creëerde de podcast “Het  Foute Elftal” over “niet zo lieve voetballertjes”. De reeks van 6 afleveringen is gebaseerd op Houtmans gelijknamige boek uit 2012 en bevat ook twee nieuwe verhalen uit zijn recentste werk “Bella Figura”. De podcast focust op de schaduwzijde – denk: gokken, cokedeals, moord, afpersing… - van een aantal bekende voetballers. De stemmen van onder andere Dimitri Leue, Bert Kruismans, Dirk Deferme en Jeron Dewulf zorgen voor extra pigment.

 

Serial

Deze podcast vertelt elk seizoen een waargebeurd verhaal. Zo onderzochten de makers eerst het proces rond de moord op een Amerikaanse studente, waar verschillende puzzelstukjes bleken te ontbreken. In het tweede seizoen volgen we de Amerikaanse soldaat Bowe Bergdahl die in 2014, na vijf jaar gevangenschap door de Taliban, ervan beschuldigd wordt een verrader te zijn. Op 20 september komt het derde seizoen uit, waarin elke week een andere Amerikaanse rechtbank bezocht wordt.

 

Bob

In de 6-delige podcast “Bob” leren we de 84-jarige, dementerende Elisa kennen. De vrouw praat enkel nog over haar jeugdliefde en het kind dat ze heeft moeten afstaan aan een klooster. De makers van “Bob” duiken het verleden in en gaan op zoek naar de waarheid achter haar verhaal.

 

99 Percent Invisible

Deze podcast focust op alle dingen waarover we niet nadenken of die we niet opmerken. Waarom gebruikte Sigmund Freud een ligzetel in plaats van een gewone stoel met armleuning? Hoe ontstond het dollarbriefje? Als je je graag laat verrassen en coole weetjes wilt verzamelen om op café te vertellen, dan is dit jouw podcast.

 

Mosselen om Half Twee

Om af te sluiten een podcast die je aan het lachen brengt, maar ook heel wat film- en gameverwijzingen bevat. Comedian Xander De Rycke biedt je samen met onder andere William Boeva, Lieven Scheire, De Geens en Seppe Toremans “een uurtje van de grootste nonsens afgewisseld met gesprekken met bekende Vlamingen”. Ideaal om tijdens het sporten de spierpijn even te vergeten!

 

Zin gekregen om een podcast te downloaden, maar geen flauw idee hoe dat moet? Bekijk hier een filmpje met uitleg van VRT NWS: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/07/05/hoe-beluistert-u-een-podcast-/. Veel luisterplezier!

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.