Onze nationale hoop in bange dagen

Milanov, Nikiforov, Origi, Kompany en … Ysra

donderdag 10/09
Origi en Kompany©Isosport

Yes! België heeft voor de allereerste keer een zilveren medaille gewonnen op een WK atletiek. Getekend Philip Milanov, een krachtpatser met Bulgaarse roots. In 1989 kwam zijn vader Emil naar België. Over het waarom van die verhuis wil Emil niet veel zeggen, alleen dat het ‘iets met politiek te maken had’. Op de piste spreken ze Bulgaars tegen elkaar. Daar schaamde Philip zich aanvankelijk een beetje voor, maar papa bleef Bulgaars praten, zoals ze dat thuis ook gewoon doen. 

Philip Milanov zilveren medaille©Photonews

Joepie! België heeft nog eens een bronzen medaille gewonnen op een WK judo. Getekend Toma Nikiforov. Een andere Bulgaarse krachtpatser van bijna honderd kilo. Of hij nog Bulgaars praat met zijn vader is niet geweten, wel dat Toma keihard traint en onze grote kans is op Belgisch goud in Rio volgend jaar.

Bingo! België heeft zijn EK-kwalificatiematchen tegen Bosnië en Cyprus gewonnen. Getekend Benteke, Lukaku, Fellaini, Kompany, Nainggolan, Witsel, Origi en anderen. Zoveel talent samen bij de Rode Duivels is ongezien. We kennen niet alle verhalen van hoe hun families ooit in België zijn beland, maar wat we wel weten, is dat de hele natie nu al hoopt dat België volgend jaar voor de allereerste keer ooit Europees kampioen voetbal wordt. 

Origi Kompany©Isosport

Ysra is zeventien jaar, was tot voor kort keihard aan het trainen bij het nationale Syrische zwemteam, maar sloeg intussen op de vlucht voor het oorlogsgeweld in haar land. Zonder mama of papa stak ze in een bootje de zee over. Daarop was eigenlijk maar plaats voor zeven, ze zaten er met twintig. No big deal meer, die beelden zijn we intussen gewoon. In Hongarije bouwen ze een muur om Ysra en haar lotgenoten tegen te houden. Onderweg roepen mensen hen ‘ga weg’ toe. Ze slaapt op de grond, met wat geluk in een tentje. Europa wil haar niet. Volgens een peiling vindt een grote meerderheid van de Belgen dat hier geen plaats meer is voor Ysra en co.

Maar je weet nooit dat Ysra in ons land belandt, ze haar asielprocedure succesvol doorloopt en ze terug het zwembad in mag, want ze wil graag professioneel zwemster worden. Misschien kan Ysra dan ook keihard trainen. En stel je maar eens voor dat ze een echt toptalent blijkt te zijn. Wie weet wel de podia haalt op EK’s, WK’s of de Spelen. Dan zal ze blinken, blij zijn en iedereen met haar. Oh, en die medaille? Die zal dan Belgisch zijn. Dat spreekt. Yes! Joepie! Bingo!

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.