Ploeg

maandag 22/02
skydivers

Wanneer velen zich s’avonds bij Thuis en Familie neervleien, dan draaien sportploegen pas op volle toeren in sporthallen, op grasvelden, in danszalen, in zwembaden op tatami’s en wielerpistes... Elke avond van de week zie je ze trainen, duizenden sportploegen en -ploegjes, vaak onder kunstlicht dat de regen- en zweetdruppels laat schitteren. 

Ze zwoegen, ploeteren, herhalen, staan voor hete vuren, knokken, zingen samen onder de douche van glorie of gaan tenonder aan ambras, maar altijd als ploeg. Sportploegen, ze blijven een spannende vorm van menselijke samenhang, hecht en broos tegelijk. Een zelfverzekerd gezelschap met een klaar doel hijst zich in fleurige sportuniformen om samen een ploeg te smeden. En toch botsen ze gemiddeld vaker op een nederlaag dan op een overwinning. Sportploegen beoefenen wedstrijden doorgaans met tomeloze inzet, al spelend vooral, zonder enige zekerheid op succes en met een behoorlijke kans op mislukken. De kern van faire wedstrijdsport: blijven gaan voor de kans op slagen, ondanks het besef van een grotere kans op falen. 

Sportploegen, ze bestaan in alle maten en gewichten, van duo’s over vier-, zes- en elftallen tot ploegen van meer dan honderd. En in de sportploegsamenleving huist ieder bij het eigen kunnen en de eigen leeftijd, van minder dan miniemen tot meer dan senioren, van flames tot duivels. Vandaag heten ze ook team of squad, selecao, mannschaft, bunch, company, gezelschap of gewoon groep. Breakdance crews nemen het tegen elkaar op in battles. Sportploegen, die menselijke knutseldozen van de sport, ze blijven me boeien, ook wanneer het weer eens misloopt en de ploeg faalt. De mens is immers op zijn best wanneer hij speelt, zelfs bij verlies. Mensen zijn op hun best wanneer ze samenspelen, in een sportploeg bijvoorbeeld.  

Wil je een blik op de samenleving van de toekomst? The making of van de maatschappij 2.0? Kijk naar de wervelende wereld van sportploegen en -ploegjes.

Dit is een ode aan elk sportploegje dat samengesteld wordt aan herbergtafels, in stand gehouden door tombola en wafelverkoop en volhardt door op natte donkere avonden samen de kleedkamers uit te stormen. Aan de  breakdance crews die in stationshallen hun battles oefenen bij gebrek aan plaats in de sporthal en daar vervolgens ook weer verjaagd worden. Aan de basketbalteams die laag in de rangschikking verzeilen, maar waarin ieder spelertje evenveel speeltijd kreeg. Aan de vechtsportteams die hun gevecht met een respectvol groetritueel afsluiten. Aan de danscompanies die met honderden dansers werken aan een nieuw podiumspektakel. Wil je een blik op de samenleving van de toekomst? The making of van de maatschappij 2.0? Kijk naar de wervelende wereld van sportploegen en -ploegjes. Ze zijn vlakbij, in elke buurt.     

Ploegwerk, je stuit erop waar je het niet vermoedt, zelfs onder water en in de lucht. De duikinstructeur daalde met ons, een ploegje van vijf, naar de bodem van het zwembad. Een loodgordel, veel meer hadden we niet om het lijf. We lagen hand aan hand, in stervorm op de bodem en deelden één zuurstofles met mondstuk dat we na elke ademhap doorgaven aan de onderwaterbuur. Dan was het vier adembeurten wachten voor je weer even aan het zuurstofmasker kon lurken, een spannend vredespijpritueel daar onder water.  

De voorbije zomer duikelde een ploeg van 164 skydivers samen uit enkele vliegtuigen en vormde, meer dan vierduizend meter boven de grond, een prachtige menselijke snowflake. Een luchtchoreografie van een verbonden ploeg valschermspringers, spelend aan valsnelheid. Daar had ik bij willen dwarrelen. Filmpjes van deze ploeg uit alle hoeken te bekijken natuurlijk.

Het is bekend, zonder ploegwerk stonden we als mensheid nog niet aan het stenen tijdperk. Geen samenleving zonder ploegwerk. Kleuterscholen, ziekenhuizen, bedrijven, administraties, media, schouwburgen, bouwwerven, groendiensten tot het internationaal ruimtestation... ze draaien slechts bij gratie van intens ploegwerk.

Tegenover al dat levensnoodzakelijke ploegwerk lijkt de  bijdrage van het speelse ploegwerk in de sport kinderspel. En toch zijn het sportploegen die het meest tot de verbeelding spreken als supersymbolen van samenwerken. Sportploegen, ze weerspiegelen dat menselijk vermogen of onvermogen tot samenwerken als geen ander. Ploegen en ploegwerk, wat zouden we zonder. Ook in de sport.                           

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.