Spoel 2016 maar door aub

woensdag 16/11

10 november. Op mijn mailbox licht het rood omcirkelde cijfertje 1 op. 'U heeft... één mail'. Plichtsgetrouw open ik de mail, in de verwachting dat het weer spam zal zijn. Maar nee, het is een uitnodiging van de Vlaamse Bond van Sportjournalisten, VBS, om uit een lijst van acht namen mijn voorkeurkandidaat aan te duiden die dit jaar volgens mij de Vlaamse Reus mag winnen. Ik overloop de lijst - ik vertoef nog altijd in plichtsgetrouwmodus - en bedenk: de winnaar is al gekend. Wie anders dan Greg Van Avermaet? Immers, Nafi Thiam is volgens de VBS een Waalse (mag niet meedoen!), en Wout Van Aert, Pieter Timmers en Thomas Pieters komen ondanks hun topprestaties van dit jaar gewoon niet in aanmerking. Niemand kan opboksen tegen een olympisch kampioen.

13 november. Weer dat rode cirkeltje met de witte letter 1 erin. Ik heb mail. Een herinneringsmail van de VBS, om zeker te stemmen en me in te schrijven op de feestmaaltijd. Ik vraag me af waarom mijn spamfilter het laat afweten. Ik wil niet al na drie dagen worden opgejut. Ik wil ook helemaal niet stemmen voor die Vlaamse Reus. Er is sowieso al een overvloed aan jaarlijkse trofeeën in dit land en een communautair getinte prijs hoeft voor mij niet, ook niet als die genoemd werd naar een sympathiek konijn van eigen bodem. (Sorry, Greg Van Avermaet!)

Een communautair getinte prijs hoeft voor mij niet, ook niet als die genoemd werd naar een sympathiek konijn van eigen bodem

In een land met een beperkte sportcultuur, drieënhalve minister van Sport en een traditie van ondermaats presteren op grote sportevenementen, volstaan in mijn ogen vijf trofeeën: Sportman, Sportvrouw en Sportploeg van het Jaar, een Lifetime Achievement Award en de Nationale Trofee voor Sportverdienste, omdat die een carrière omspant of een uitzonderlijke prestatie bekroont (zoals die van Nafi Thiam dit jaar). Al de rest is ballast, ook die van aparte sporten. Wat is de waarde van de Gouden Schoen, als je weet dat onze beste voetballers in het buitenland spelen en de buitenlanders in onze competitie tweede- of derderangs zijn?

Greg Van Avermaet, Nafi Thiam en het nationale hockeyteam moeten op 19 december triomferen op het Sportgala. Als zij niet het maximum van de punten vergaren, zouden de sportjournalisten die niet op hen gestemd hebben, stante pede hun perskaart moeten inleveren vanwege 'uitermate onbekwaam', 'blind' en 'alleen maar geïnteresseerd in uitnodigingen voor feestmaaltijden van sportbonden'.

Als Greg Van Avermaet, Nafi Thiam en de nationale mannenhockeyploeg niet het maximum van de punten vergaren, zouden de sportjournalisten die níet op hen gestemd hebben, stante pede hun perskaart moeten inleveren

Nooit eerder lag de uitverkiezing van de sporters van het jaar zo voor de hand: tegen olympisch goud weegt niets op. Tegen olympisch zilver in een teamsport evenmin. We hadden weleens jaren waarin Eddy Merckx, Robert Vande Walle, Ingrid Berghmans, Kim Clijsters en Justine Henin domineerden, maar dat het én bij de mannen, én bij de vrouwen, én in de ploegsporten tegelijk gebeurde is ongezien.

Maar goed, sportliefhebbers zijn als ganzen die worden vetgemest: ze moeten slikken. Ook al leidt het elk jaar opnieuw tot de onvermijdelijke indigestie. Tegen de trofeïtis die half november begint en half januari eindigt, bestaat geen adequaat medicijn. Tenzij onderduiken op een plek waar geen internetverbinding is. Spoel wat mij betreft 2016 maar door.

Op Twitter stuurde iemand een persiflage op de beroemde hoes van 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Clubs Band' door. Afgebeeld: de gestorven beroemdheden van dit jaar. Ik zag mijn sporthelden, Johan Cruijff en Muhammad Ali. Ik zag muzikale genieën, David Bowie, Prince en Leonard Cohen. Ik zag geliefde acteurs en actrices. Ik zag in gedachten mijn vader verschijnen, die ons al heel vroeg in dit verduivelde tweeduizend zestien ontviel. Ik zag ook Nigel Farage en Boris Johnson, Donald Trump, verdrinkende vluchtelingen, de doden van Aleppo en de slachtoffers van terreur in Brussel en Zaventem opdoemen. Wat een ellende. Ja, spoel dat hele 2016 maar door!

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.