SPUL

de enige, echte tv-reeks die doordringt tot de logica van de topsport

zondag 06/12
doping

Morgenavond start op Canvas de reeks ‘Spul’. Verspreid over vier afleveringen onderzoeken de programmamakers Jan Antonissen en Guillaume Graux (die we kennen van de uitmuntende reeks Belga Sport) wat dopinggebruik met een sporter doet. Hiervoor onderwerpen ze niet alleen grote kampioenen, onder wie de Canadese sprinter Ben Johnson, aan een scan, maar ook volslagen onbekende sportlui.

 

Spul zoekt uit of sporters veranderen door dopinggebruik, niet alleen fysiek maar ook mentaal. En hoe ze leven met een geheim dat je in principe niet mag delen, maar in de praktijk vaak een publiek geheim is. Wars van de fel gemediatiseerde hysterie die doorgaans met dopingonthullingen gepaard gaat, nemen de tv-makers rustig de tijd voor atleten uit erg verschillende takken van sport: ze vertellen onverbloemd en in detail wat verboden stimulerende middelen in hun leven hebben betekend. Dat is waarschijnlijk nog nooit gebeurd. Meestal heerst er oorverdovende stilte na een positieve controle. Of volgt er een niet-gemeende schuldbekentenis.

Spul is een vertelling van vier documentaires met in totaal twaalf getuigen. In elke aflevering passeren drie getuigen de revue die telkens door één thema met elkaar verbonden zijn: de drang van een atleet om te winnen en de grens die hij daarbij oversteekt; de luchtbel waarin hij zich van de buitenwereld afsluit en de leugens die daarbij horen; de excessen waaronder hij dreigt te begeven in een wereld van overmedicatie; de hypocrisie die hij ontmoet, want overheid en sportbonden zijn tegen doping, maar willen natuurlijk ook medailles.

De getuigen komen uit binnen- en buitenland. Beroemde én nauwelijks bekende sportlui, van alle niveaus: ouderen en jongeren, mannen en vrouwen, validen en mindervaliden. De meest opvallende namen zijn Ben Johnson, de Canadese sprinter die op de Olympische Spelen van Seoel (1988) na een positieve controle zijn gouden medaille moest inleveren, Michael Rasmussen, de renner die met de gele trui om de lendenen uit de Tour van 2007 werd gezet, en het echtpaar Vitaly en Yulya Stepanov, een Russische controleur en een 800 meter-loopster, die de klokkenluiders zijn in het grote Russische dopingschandaal recent losbarstte.

 

Spul dwingt de kijker doping vanuit het standpunt van de atleet te bekijken, wat soms hard en confronterend is

Spul graaft niet naar een diep verborgen schandaal en nagelt niemand aan de schandpaal, maar probeert het motief te vatten voor dopinggebruik. De makers laten mensen naar zichzelf kijken en spreken over een onderwerp dat nog altijd taboe is. Spul dwingt de kijker doping vanuit het standpunt van de atleet te bekijken, wat soms hard en confronterend is. Het uitgangspunt is de vraag: hoe nemen sportlui hun werkelijkheid waar in hun onstuitbare drang naar winnen en winst. Spul wil doordringen tot de logica van de topsport. Het is één lang volgehouden zoektocht naar het al te menselijke verlangen om de nummer één te zijn, in een beheerste beeldvoering die ruimte laat voor gevoeligheid, vervreemding en poëzie. 

Kortom, een uniek en boeiend stukje televisie waarvoor een mens al eens graag zijn gordijnen dichtschuift, het haardvuur aansteekt en zich comfortabel in zijn zetel nestelt.

Vanaf 8 december op Cancas (21u10)

 

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.