Te lang op een stoel zitten, is ook voor sporters nefast

Aflevering 1: DE FEITEN

woensdag 14/10

Wie de beweegnorm haalt, beweegt zich niet noodzakelijk gezond door het leven. Voor volwassenen ligt de beweegnorm op elke dag 30 minuten te bewegen aan matige intensiteit, zoals fietsen, wandelen of traplopen. Voor kinderen ligt die drempel bij 60 minuten spelen aan matige intensiteit. Maar kleuters, kinderen, jongeren en volwassenen die voldoende bewegen, kunnen toch nog negatieve effecten ondervinden van daarnaast te lang stil te zitten.

computergebruik kinderen
Vlaamse kleuters, jongeren en volwassenen zijn tot 85 procent van hun dag sedentair (slapen niet inbegrepen)

“Je krijgt bij volwassenen vaak de reactie te horen dat meer rechtstaan voor hen niet nodig is, omdat ze al genoeg sporten, maar als je een uur sport of beweegt per dag, blijven er nog vijftien actieve uren over waarin je alleen maar kan neerzitten”, zegt Dr. Maïté Verloigne van de vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen aan Universiteit Gent, waar onderzoek werd gedaan naar sedentair gedrag.

"Het is geen verhaal van of-of, maar van en-en. Je moet actief bewegen én minder neerzitten"

“Mensen moeten niet denken dat ze de hele dag moeten rechtstaan, het gaat erom om af te wisselen”, zegt Dr. Verloigne. “Het is geen verhaal van of-of, maar van en-en. Je moet actief bewegen én minder neerzitten. Maar het is niet evident om dat gewoontegedrag te veranderen, want je omgeving zet je vaak ook aan om te gaan zitten.”

Vlaamse kleuters, kinderen, jongeren en volwassenen zijn 50 tot 85 procent van hun dag sedentair (slapen niet inbegrepen). Kleuters, kinderen en jongeren zitten gemiddeld 6 tot 9,5 uur per dag neer, volwassenen gemiddeld 8,3 uur per dag. Dat gebeurt grotendeels tijdens de school- en werkuren: 39 procent van de schooluren in het lager onderwijs, 51 procent in de middelbare school en 70 procent tijdens de werkuren voor bedienden en kaderleden. Die laatsten zitten dus 5,5 uur per dag en onderbreken het zitten slechts vier keer per dag.

Ook tijdens de vrije tijd wordt er veel gezeten, vaak voor een of ander scherm. Hoeveel dagen mensen langer dan twee uur voor een scherm zitten tijdens hun vrije tijd varieert per leeftijdscategorie: kleuters (1 dag op 10 tijdens de week, 4 dagen op 10 in het weekend), kinderen (2 op 10 tijdens de week, 6 op 10 in het weekend), jongeren (9 op 10 tijdens de week, 10 op 10 in het weekend), volwassenen (5 op 10 tijdens de week, 7 op 10 in het weekend). Vlaamse senioren (65+) besteden zelfs meer dan vier uur per dag aan tv-kijken.

“Twee zaken zijn belangrijk”, zegt Dr. Katrien De Cocker van de vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen aan Universiteit Gent, “de duur van het zitten beperken en een patroon ingevoerd krijgen om langdurige zitperiodes te onderbreken.”

In de volgende aflevering (2): de risico’s en risicogroepen.

 

Bron: VIGeZ, Van Acker R & De Meester F. (2015). Langdurig zitten: dé uitdaging van de 21ste eeuw Factsheet sedentair gedrag. Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie. Brussel.

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.